Στην πόλη Whiteclay της Nebraska, στις ΗΠΑ, που έχει πληθυσμό μόλις 14 άτομα, τα τέσσερα καταστήματα που πουλούν αλκοόλ πούλησαν μέσα σε ένα χρόνο τέσσερα εκατομμύρια κουτάκια μπύρας.

Οι περισσότεροι πελάτες προέρχονται από το Pine Ridge Indian Reservation, στη Νότια Ντακότα, όπου ο αλκοολισμός ανθεί παρά τους αυστηρούς κανονισμούς που απαγορεύουν την κατανάλωσή του.

Ακόμα κι όταν οι γυναίκες κυοφορούν εξακολουθούν να πίνουν με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να γεννιούνται με δυσμορφίες και υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα.

Ένα στα τέσσερα παιδιά στην κοινότητα αυτή των γηγενών γεννιούνται προβλήματα που οφείλονται στο αλκοόλ: δυσμορφίες στο πρόσωπο, αργή ανάπτυξη στο σώμα, προβληματική πνευματική ανάπτυξη. Πολλά από τα παιδιά είναι υπερκινητικά ή αντιμετωπίζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες και είναι μικρότερα σε μέγεθος από άλλα.

Η Nora Boesem, πρώην νοσηλεύτρια που ζει στην πόλη Newell έχει φιλοξενήσει 93 παιδιά την τελευταία 15ετία, όλα πάσχοντα από τα προβλήματα αυτά.

«Ο πληθυσμός του καταφυγίου επηρεάζεται πάρα πολύ σοβαρά από τον αλκοολισμό», δήλωσε στη Omaha News Herald, «η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εκτός κι αν κάτι γίνει».

Το αλκοόλ απαγορεύεται στο καταφύγιο και η φυλή κατηγορεί τα κοντινά καταστήματα αλλά και τις ζυθοποιίες για την παράνομη πώληση αλκοόλ σε μέλη της.

Το καταφύγιο φιλοξενεί περίπου 4000 ανθρώπους που παλεύουν με τον αλκοολισμό εδώ και γενιές, παρά την απαγόρευση που έχει θεσμοθετηθεί από το 1832.

Περιλαμβάνει επίσης ορισμένες από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας: την κομητεία Shannon που η απογραφή έδειξε ως την τρίτη φτωχότερη ενώ ο μισός πληθυσμός της ζει κάτω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας.

Το αλκοόλ είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους Oglala Sioux και υπάρχει πρόγραμμα για την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τις συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Η Boesem και ο σύζυγός της Randy είχε πολλές αποβολές κι έτσι στράφηκαν στην υιοθεσία. Όπως είπαν στη News Herald, όσο περισσότερα παιδιά έφερναν στο σπίτι τόσο πιο εύκολο ήταν γι’ αυτούς να τα φροντίσουν.

Τώρα φροντίζουν έξι παιδιά, όλα από το Pine Ridge Reservation.

Ο 3χρονος Mark έχει εκρήξεις και ουρλιάζει ασταμάτητα, ο 13χρονος Dontae γεννήθηκε με αλκοόλ στο αίμα περισσότερο από διπλάσιο από το επιτρεπτό. Ο 9χρονος Α.J. γεννήθηκε την 25η εβδομάδα της κύησης με ίχνη μεθαμφεταμίνης και μαριχουάνας στο αίμα. Η δίδυμη αδελφή του πέθανε στη γέννα.

Ο 17χρονος Donovan πέθανε από ασφυξία με ένα σχοινί δεμένο στο λαιμό του ενώ έπαιζε το «παιχνίδι της λιποθυμίας»!

Ο 24χρονος Vincent έχει την πνευματική ηλικία ενός 6χρονου και πέρασε από 19 ανάδοχα σπίτια πριν καταλήξει στους Boesems.

alcoholism1 alcoholism2 alcoholism3 alcoholism4 alcoholism5