Σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της πΓΔΜ για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα προκάλεσε σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικής Εισαγγελίας να μην εγκρίνει στο σύνολό της την στελέχωση του γραφείου της ειδικής εισαγγελέως που ερευνά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο συνταράσσει εδώ και μήνες τη χώρα.

Η ειδική εισαγγελέας Κάτιτσα Γιάνεβα είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Γενικής Εισαγγελίας να της εγκρίνει τον διορισμό 14 εισαγγελέων που θα εξετάσουν τις καταγγελίες τόσο της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, όσο και τις κατηγορίες της κυβέρνησης κατά της αντιπολίτευσης για εξωθεσμικούς εκβιασμούς με σκοπό την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Γενικής Εισαγγελίας ενέκρινε μόνο επτά από τους 14 εισαγγελείς που ζήτησε η κ.Γιάνεβα, η οποία έχει την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της, ενώ αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η κ.Γιάνεβα κατηγόρησε το Συμβούλιο της Γενικής Εισαγγελίας ότι με την απόφασή του να της εγκρίνει μόνο τον μισό αριθμό εισαγγελέων για την εξέταση μίας ογκώδους δικογραφίας, παραβιάζει το νόμο περί ίδρυσης και λειτουργίας του θεσμού της ειδικής εισαγγελέως για την εξέταση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών και κατ΄ επέκταση υποσκάπτει την συμφωνία των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Γενικής Εισαγγελίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), o αρχηγός του οποίου, Ζόραν Ζάεβ, από το Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση και δήλωσε ότι το κόμμα αναστέλλει προσωρινά τη συμμετοχή του στις διακομματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Μόλις χθες, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, με κοινή ανακοίνωση, ζήτησαν από το Συμβούλιο της Γενικής Εισαγγελίας να προχωρήσει στο ακέραιο στο διορισμό της ομάδας που θα πλαισιώνει την ειδική εισαγγελέα, ώστε αυτή να αρχίσει να επιτελεί το έργο της.

Η Κάτιτσα Γιάνεβα ορίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου ειδική εισαγγελέας για την εξέταση του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών, στη βάση της συμφωνίας των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ που επιτεύχθηκε στις 15 Ιουλίου στα Σκόπια, με τη μεσολάβηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, η οποία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Το καταληκτικό στάδιο της συμφωνίας αυτής προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου 2016.