Σε συμφωνία για διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, κατέληξαν σήμερα τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Η αρχική απόφαση για τη διάνοιξη του οδοφράγματος είχε ληφθεί στα τέλη Μαΐου από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Με βάση τη συμφωνία θα γίνεται χρήση του υφιστάμενου δρόμου, δηλαδή του παλιού δρόμου Αμμοχώστου-Δερύνειας, ο οποίος περνά δίπλα από την περίκλειστη από τον τουρκικό στρατό περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Όπως προκύπτει ο τουρκικός στρατός έδωσε το «πράσινο φως» για μετακίνηση του φυλακίου του, που βρίσκεται στην περιοχή.

Η ακριβής ημερομηνία διάνοιξης του οδοφράγματος τοποθετείται περί τον Δεκέμβριο, διότι απαιτούνται εργασίες αποκατάστασης και διαπλάτυνσης του δρόμου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν τις δύο πλευρές πως, με βάση μια προκαταρκτική έρευνα που έκαναν, δεν υπάρχουν ενεργά ναρκοπέδια στην περιοχή, ωστόσο θα συνεχίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις έρευνές τους προκειμένου να υπάρξει σχετική επιβεβαίωση.

Στην περιοχή του οδοφράγματος Δερύνειας πραγματοποιήθηκαν μετά το 1974 πορείες διαμαρτυρίας κατά της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

Το 1974 κατέληξε στο οδόφραγμα Δερύνειας η μεγάλη Ειρηνική Πορεία Γυναικών με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Το Φεβρουάριο του 1987 οι Γυναικείες Οργανώσεις Αμμοχώστου πραγματοποίησαν 20ήμερες εκδηλώσεις μέσα στα αντίσκηνα διατρανώνοντας τη θέληση τους για επιστροφή στην πόλη τους.

Τον Αύγουστο του 1996 κατέληξε στο οδόφραγμα Δερύνειας η μεγάλη πορεία των μοτοσικλετιστών, που ξεκίνησε από το Βερολίνο, και η οποία κατέληξε στα τραγικά γεγονότα και τον θάνατο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι».