Όταν σκέφτεστε διαβόητα hot spots της Ευρώπης, το πιο πιθανό είναι να φανταστείτε το Άμστερνταμ με τις κακόφημες περιοχές με τα διάσημα κόκκινα φώτα και τη φιλική στάση απέναντι στην κάνναβη. Αλλά πιθανότατα δεν έχετε ακούσει για την περιοχή με το πράσινα φώτα! Όπως θα περίμενε κανείς, αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό του Άμστερνταμ, μιας και αυτό στο οποίο αναφερόμαστε, βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Δανίας, την Κοπεγχάγη.

Πρόκειται για ένα μέρος, παρά το όποιο υπόβαθρο, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα συμβιώνουν σε μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες στην ιστορία. Μιλάμε για χίπιδες, επιχειρηματίες και περιθωριακούς – όλοι οι καλοί, θα λέγαμε, χωράνε. Ο λόγος για την αυτόνομη κοινότητα Christiania, κάτι που μάλλον δεν θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε μια φαινομενικά τέλεια και αρμονική πόλη.

Η χίπικη αυτή περιοχή των θαυμάτων, προωθεί την αντισυμβατική ζωή επί της ουσίας. Στην αρχή όμως, τίποτα δεν ήταν εύκολο εξαιτίας των νομικών διενέξεων για την ιδιοκτησία της γης ενώ ταυτόχρονα δαπανήθηκαν δεκάδες ώρες διαλόγου για τον τρόπο ζωής που παρουσιάζουν. Η Christiania ιδρύθηκε το 1971 από καταληψίες, καταπατητές και καλλιτέχνες και με τα χρόνια αυτή η συνοικία «αποκολλήθηκε» από τον αστικό ιστό και έγινε ανεξάρτητη. Πολύ σύντομα, η εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση αποτέλεσε πόλο έλξης για περίεργους, δημιουργικούς,  άτομα με ελεύθερο πνεύμα, αναρχικούς οι οποίοι ζουν σε ένα σπάνιο και εναλλακτικό τόπο που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κοινωνίας. Η συνοικία εκτείνεται σε 34 εκτάρια, είναι ζωντανή και πολύχρωμη: οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αποθήκες, καλύβες, πρόχειρα καταλύματα, εργαστήρια τέχνης που αντανακλούν το μποέμικο χαρακτήρα της κοινότητας στην οποία ζουν τουλάχιστον 1.000 άτομα.

Σε σύγκριση με τους πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι της Christiania δεν πληρώνουν φόρους και εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες, νόμους και περιορισμούς.

Παράνομη, αλλά γίνεται ανεκτή εντός των συνόρων της, είναι η πώληση και εμπορία της κάνναβης. Κεντρικό σημείο είναι η Pusher Street (γνωστή και ως συνοικία με τα πράσινα φώτα), όπου εδώ όπου συναντά κανείς μια σειρά από περίπτερα και πάγους που πουλούν ανοιχτά κάνναβη. Χωρίς αμφιβολία, η περιοχή αυτή προσελκύει αρκετούς τουρίστες μιας και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα.

dgfdgferiteuw10 dgfdgferiteuw1 dgfdgferiteuw2 dgfdgferiteuw3 dgfdgferiteuw4 dgfdgferiteuw5 dgfdgferiteuw6 dgfdgferiteuw7 dgfdgferiteuw8 dgfdgferiteuw9