Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και στη Γερουσία, τον νόμο που θα θεσπίζει τα σύμφωνα συμβίωσης, με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, αλλά το μικρό κόμμα Νέα Κεντροδεξιά, το οποίο είναι κυβερνητικός εταίρος του Ρέντσι, έχει σειρά ενστάσεων.

«Έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε επί του 95% του νόμου, έχουν μείνει ανοικτά ένα με δύο θέματα. Το ποια δικαιώματα κυρίως θα πρέπει να αναγνωρισθούν στην σύντροφο, όταν ένα από τα δυο μέλη του ζευγαριού έχει αποκτήσει παιδί από προηγούμενη σχέση του. Πρόκειται , δηλαδή, για το δικαίωμα υιοθεσίας του παιδιού του συντρόφου» εξήγησε ο Ρέντσι, σε δηλώσεις του προς τον ραδιοφωνικό σταθμό Rtl 102, 5.

Η Νέα Κεντροδεξιά όμως έχει τοποθετηθεί επί του θέματος τονίζοντας ότι τα σύμφωνα συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν αποτελούν εθνική προτεραιότητα και ζητώντας να αναβληθεί η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, από την μεριά τους, υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι από τις λιγοστές πλέον χώρες, που δεν αναγνωρίζουν στη νομοθεσία τους τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλών ζευγαριών. Ο Ματέο Ρέντσι έχει εξηγήσει ότι ο σχετικός νόμος θα παρέχει τα ίδια δικαιώματα του πολιτικού γάμου εκτός από την δυνατότητα υιοθεσίας, αλλά οι κεντροδεξιοί εταίροι του επιχειρούν με τις αντιδράσεις τους να τον αποδυναμώσουν.

Όπως αναφέρουν πολλοί σχολιαστές, δεν αποκλείεται τελικά να εγκριθεί ο σχετικός νόμος με την καθοριστική στήριξη των βουλευτών του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.