«Επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών» χαρακτήρισε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014 από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την ανατολική Ουκρανία, όπου συγκρούονταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να καταρρίψουν» ένα εμπορικό αεροσκάφος, ανέφερε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, σχολιάζοντας ότι οι “μεθυσμένοι αυτονομιστές” δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα.

«Κατά την άποψή μας έγινε αποκλειστικά από εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι μαχητές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεθυσμένοι αυτονομιστές δεν είναι ικανοί να χειριστούν τα συστήματα BUK. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα αυτά τα χειρίζονταν αποκλειστικά επαγγελματίες Ρώσοι στρατιώτες», συνέχισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ανακοινώνονταν στην Ολλανδία τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας για την τραγωδία αυτή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Ολλανδούς. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK, ο οποίος εκτοξεύτηκε από μια ζώνη στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες, μια εκδοχή την οποία αμφισβητεί η Μόσχα.

Μολονότι η έρευνα δεν καθόρισε με ακρίβεια «ποιος πάτησε τη σκανδάλη», οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες που, όπως υποστηρίζουν, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για να στηρίξουν τους αντάρτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συνομίλησε σήμερα για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε στον συνομιλητή του ότι «η ολοκλήρωση και η δημοσιοποίηση της έρευνας (…) είναι ένα σημαντικό βήμα για να εντοπίσουμε και να οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης», όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ρούτε καλεί τη Ρωσία να συνεργαστεί στην έρευνα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines στην οποία έχασαν τη ζωή τους 298 άνθρωποι.

Οι δηλώσεις του Ρούτε έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση, νωρίτερα σήμερα, της έκθεσης του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια (OVV) για τη συντριβή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο BUK ρωσικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ήλεγχαν οι αυτονομιστές αντάρτες, στην ανατολική Ουκρανία.

Στην έκθεση ωστόσο δεν κατονομάζονται οι υπεύθυνοι για τη συντριβή του αεροπλάνου στις 17 Ιουλίου 2014.