Ο αρχηγός μίας από τις πολιτοφυλακές που αναμένεται να συμμετάσχουν στην υπό τις ΗΠΑ επιχείρηση στη Συρία δήλωσε σήμερα ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται επίθεση με στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την επιχειρησιακή του βάση στη Ράκα της Συρίας.

Ο Σιπάν Χάμο, αρχηγός της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), δήλωσε στην εφημερίδα που εδρεύει στο Λονδίνο al-Hayat ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία για να καθοριστεί η ώρα μηδέν της επιχείρησης.

Χθες, το YPG ανακοίνωσε τον σχηματισμό μίας νέας συμμαχίας με μικρές ομάδες Αράβων μαχητών, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την κριτική ότι το YPG πολεμά μόνο για τους Κούρδους. Η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δώσει χρήματα και εξοπλισμό απ’ ευθείας σε Άραβες διοικητές που συνεργάζονται με το YPG.

Την Κυριακή, οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν ρίψη μικρών όπλων, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού στους Άραβες μαχητές στη Συρία, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλιμακώσει την ένταση στον μακροχρόνιο εμφύλιο επεμβαίνοντας στρατιωτικά για την υποστήριξη του προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ.