Οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν ρίψη μικρών όπλων, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού στους Άραβες επαναστάτες στη Συρία, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Ρωσίας να εντείνει την κατάσταση στον μακροχρόνιο εμφύλιο επεμβαίνοντας για υποστήριξη του προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Ένας αξιωματικός είπε ότι η ρίψη από μεταφορικά αεροσκάφη C-17 της αμερικανικής Αεροπορίας στη βόρειο Συρία τη Κυριακή ήταν μέρος μιας αναθεωρημένης στρατηγικής που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν τους επαναστάτες στη Συρία που πολεμούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Τη περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ διέκοψαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού “μετριοπαθών” επαναστατών που αντιμάχονται την κυβέρνηση Άσαντ και που θα συνεισέφεραν στη μάχη ενάντια στο ΙΚ. Η μόνη ομάδα στο έδαφος της Συρίας που έχει επιτυχία ενάντια στο ΙΚ ενώ συνεργάζεται με την συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ είναι Κούρδοι μαχητές (YPG), οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτόνομη ζώνη στη βόρειο Συρία και έχουν προσχωρήσει βαθιά μέσα στην περιφέρεια Ράκα, προπύργιο του ΙΚ.

Χθες, το YPG ανακοίνωσε μια νέα συμμαχία με μικρές ομάδες Αράβων μαχητών, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την κριτική ότι το YPG πολεμά μόνο για τους Κούρδους. Η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δώσει χρήματα και εξοπλισμό απ’ ευθείας σε Άραβες ηγέτες που συνεργάζονται με το YPG.

Η Διεθνής Αμνηστεία ωστόσο κατηγόρησε σε πρόσφατη αναφορά της το YPG ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου με το να εκδιώχνει χιλιάδες μη-Κούρδους αμάχους και να διαλύει τα σπίτια τους σε περιοχές που ελέγχει. Εκπρόσωπος του YPG χαρακτήρισε τις κατηγορίες “ανυπόστατες”.

Στο μεταξύ πηγές της Σαουδικής Αραβίας άσκησαν κριτική στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι τον είχαν προειδοποιήσει πως η επέμβασή του στη Συρία θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο ενός αγώνα Φόρμουλα 1 σε ρωσικό θέρετρο τη Κυριακή. Πηγή από την αραβική χώρα είπε ότι ο υπουργός Άμυνας, ένας από τους γιούς του βασιλιά της χώρας, προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η κίνηση της Ρωσίας θα κλιμακώσει τον πόλεμο και θα ελκύσει μαχητές από άλλες χώρες που θα έρθουν να πολεμήσουν στη Συρία. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντίπαλους του Άσαντ, και απαιτεί να εγκαταλείψει ο ίδιος την ηγεσία οικειοθελώς, είπε η πηγή.

Χθες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι συνομιλίες αυτές, μαζί με εκείνες με τις ΗΠΑ, είχαν φέρει πρόοδο στην κρίση, παρόλο που η Μόσχα, η Ουάσινγκτον και το Ριάντ δεν συμφωνούσαν εντελώς «ακόμα».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο χθες και ζήτησαν από τη Μόσχα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς των μετριοπαθών εχθρών του Άσαντ αμέσως. Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το αν θα έπρεπε να έχει ρόλο ο Άσαντ στη διέξοδο από την κρίση, αλλά συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων ανώτατων Σύρων αξιωματούχων.

Δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και οι σύμμαχοί τους από την οργάνωση των Λιβανέζων σιιτών Χεζμπολάχ, με υποστήριξη Ιρανών αξιωματικών στρατού, έχουν εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις σε συνδυασμό με εναέρια υποστήριξη των Ρώσων. Έδωσαν σκληρές μάχες χθες και επεκτάθηκαν σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές κοντά στον οδικό άξονα βορρά-νότου που συνδέει τις κύριες πόλεις της Συρίας. Ρωσικά αεροπλάνα έφεραν σε πέρας τουλάχιστον 30 επιθέσεις στη κωμόπολη Καφρ Ναμπούντα, στη περιοχή Χάμα της δυτικής Συρίας, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη της Καφρ Ναμπούντα και τεσσάρων χωριών, καθώς και της ορεινής περιοχής Τζουμπ Αλ Άχμαρ, στην περιοχή της Λαττάκειας.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο YouTube, ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νόσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, προέτρεψε χθες τους μαχητές να κλιμακώσουν τις επιθέσεις στα προπύργια του Άσαντ, σε αντίποινα για τους φόνους των μουσουλμάνων σουνιτών από δυνάμεις της Ρωσίας.

Τέλος, ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών που προσπαθεί να κανονίσει συνομιλίες για το τέλος του πολέμου είπε ότι θα βρεθεί στη Ρωσία για συνομιλίες σήμερα και μετά θα πάει στην Ουάσινγκτον.