Ο Βρετανός τζιχαντιστής Thomas Evans έφυγε από το σπίτι του στο Buckinghamshire το 2011 για να πολεμήσει στο πλευρό των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία.

Η σκληρότητά του στο πεδίο της μάχης του χάρισε το προσωνύμιο «White Beast» (Λευκό Κτήνος) και ο Evans έγινε ο πρώτος Βρετανός εξτρεμιστής που σκοτώθηκε στο έδαφος της Κένυας τον Ιούνιο καθώς δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια ενέδρας σε στρατιωτική βάση.

MASFGB4

Σε συνέντευξή της στους Sunday Times η 57χρονη μητέρα του Sally περιέγραψε με ανατριχιαστικό τρόπο πως ένιωσε ταυτόχρονα «συντετριμμένη και ανακουφισμένη» όταν διάβασε στο Twitter για το θάνατό του και είπε πως πιστεύει πως ο γιος της «καίγεται στην κόλαση» για τα εγκλήματά του.

Η Sally περιέγραψε τον γιο της ως ένα αγόρι που τη νοιαζόταν και όταν ο πατέρας του έφυγε από το σπίτι ενώ ο  Thomas ήταν 13 ετών υποσχέθηκε πως δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ.

Η γυναίκα άρχισε να ανησυχεί όταν ο γιος της, στα 14, άφησε μακριά μαλλιά, άκουγε heavy metal, έπινε και κάπνιζε κάνναβη με τους φίλους του από το σχολείο, όπως γράφει η Daily Mail.

Πιστεύει πως η μεταμόρφωσή του σε τρομοκράτη άρχισε όταν γνώρισε στο γυμναστήριο φίλους από την Ασία και χώρισε με την επί μακρόν φίλη του την οποία «ακόμα αγαπούσε».

MASFGB3

Ο Thomas άλλαξε το όνομά του σε Abdul Hakim και άρχισε να χρησιμοποιεί διαφορετικά μαγειρικά σκεύη από την υπόλοιπη οικογένειά του λέγοντας πως τα δικά τους είναι μολυσμένα με φαγητό που δεν είναι «χαλάλ».

«Σεβόμουν το δικαίωμά της να είναι μουσουλμάνος… αλλά τελικά εκείνος σταμάτησε να σέβεται το δικαίωμά του να είμαι πιο κοσμική και έλεγε πως εκείνος κι εγώ προοριζόμαστε για την κόλαση εκτός κι αν στραφούμε στο Ισλάμ», αφηγήθηκε η μητέρα του.

MASFGB1

Η αντιτρομοκρατική σταμάτησε τον Evans ενώ επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό την Κένυα το 2011 αλλά τέσσερις μήνες αργότερα τα κατάφερε να φτάσει στην Αίγυπτο. Τον Ιανουάριο του 2012 τηλεφώνησε στη μητέρα του και της είπε πως είχε μπει στη Σομαλία ενώ σε άλλο τηλεφώνημά του της είπε πως είχε παντρευτεί ένα κορίτσι 13 ή 14 ετών που δεν μιλούσε αγγλικά. Για να την παντρευτεί είχε μάλιστα δώσει στην οικογένειά της μια γέρικη αγελάδα, της είπε, και δήλωσε ευτυχισμένος.

«Τουλάχιστον εκείνος είναι ευτυχισμένος, μακάρι να μπορούσα κι εγώ να πω το ίδιο αλλά δεν μπορώ. Η καρδιά μου κλαίει για εκείνον και για αυτό το νεαρό κορίτσι», είχε γράψει η Sally Evans στο ημερολόγιό της τα Χριστούγεννα του 2012.

Σε άλλο τηλεφώνημά του ο Evans είχε πει πως ήταν φυσιολογική η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate όπου οι τρομοκράτες Αλ Σεμπάμπ σκότωσαν περισσότερους από 60 ανθρώπους. Δεν μπορούσε να πιστέψει πως εκείνο το αγόρι που έφτιαχνε πίτες από λάσπη στην πίσω αυλή έβρισκε φυσιολογικό να σκοτώνονταν άνθρωποι που είχαν απλώς βγει για ψώνια.

Τον φετινό Ιανουάριο η γυναίκα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη γυναίκα του γιου της, τη Sudea, η οποία ζήτησε χρήματα. Η Evans αρνήθηκε να στείλει λεφτά λέγοντας πως δεν ήθελε να υποστηρίξει με κανέναν τρόπο την τρομοκρατία.

Στις 14 Ιουνίου η Sally δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν δημοσιογράφο που τη ρωτούσε αν γνώριζε τις φήμες πως ο γιος της είχε σκοτωθεί στη μάχη.

Ο αδελφός του βρήκε στο Twitter μια φωτογραφία όπου φαινόταν η σορός του μαζί με άλλους νεκρούς μαχητές Αλ Σεμπάμπ.

MASFGB2

Έκτοτε η Sally άκουσε αμέτρητες ιστορίες για τις αγριότητες του γιου της. Μάρτυρας από την Κένυα της περιέγραψε πώς ένας λευκός έσφαξε έναν άλλο άνδρα με ένα μεγάλο μαχαίρι ενώ δεύτερο πρόσωπο της είπε πως έψαχνε μη μουσουλμάνους για να τους σκοτώσει.

Όταν η Sally τηλεφώνησε στη Sudea για να δει πώς ήταν μετά το θάνατο του συζύγου της, προς μεγάλη της έκπληξη η κοπέλα της είπε πως ήταν ευτυχισμένη γιατί εκείνος «πέθανε ως μάρτυρας πολεμώντας για αυτό που πίστευε».

«Φανταστείτε να πληροφορείστε τον θάνατο του παιδιού σας από το Twitter και να είστε ταυτόχρονα συντετριμμένοι και ανακουφισμένοι. Συντετριμμένοι επειδή το παιδί που φέρατε σε αυτόν τον κόσμο σκοτώθηκε αφότου υπέστη πλύση εγκεφάλου για την επιδίωξη ενός δολοφονικού σκοπού. Αλλά και ανακουφισμένοι επειδή ο θάνατος του παιδιού σας σημαίνει πως δεν μπορεί πια να βλάψει ανθώους ανθρώπους», είχε πει η μητέρα του…

MASFGB5