Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας τις ρωσικές αρχές ότι διέπραξαν μια «εισβολή» στην Ουκρανία

Η συγγραφέας αποκάλυψε ότι δάκρυσε όταν είδε τις φωτογραφίες εκείνων που έχασαν την ζωή τους από τα πυρά που έπεσαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους του Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2014.

Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, ήταν αποτέλεσμα της επέμβασης μιας ξένης χώρας στα εσωτερικά μιας άλλης, τόνισε η ίδια, υποδεικνύοντας τη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια κατοχή, μια ξένη επέμβαση» επισήμανε η συγγραφέας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της.

«Λατρεύω τον καλό ρωσικό κόσμο, τον ρωσικό κόσμο της φιλανθρωπίας, όχι όμως τον ρωσικό κόσμο των Μπέρια, Στάλιν, Πούτιν και Σόιγκου» σημείωσε αναφερόμενη κατά σειρά στον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, στον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας NKVD –της μετέπειτα KGB– Λαβρέντι Μπέρια, στον σημερινό πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και στον νυν υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Η Αλεξίεβιτς, που ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Μινσκ ότι το Νόμπελ με το οποίο τιμήθηκε αποτελεί μια ανταμοιβή όχι μόνο για εκείνη, αλλά επίσης και για τη χώρα της, αυτή «τη μικρή χώρα που ανέκαθεν βίωνε συνθήκες καταπίεσης».

«Δεν πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις ενώπιον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος», επέμεινε η ίδια.

Με το βραβείο αυτό το καθεστώς του Λουκασένκο «θα αναγκαστεί να με ακούσει. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που έχουν κουραστεί και δεν έχουν πλέον τη δύναμη να πιστέψουν» προσέθεσε.

Το βραβείο «θα μπορούσε να σημάνει κάτι για εκείνους» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στην σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Το 2011 η συγγραφέας είχε καταγγείλει σε μια συνέντευξη στο PEN Club της Σουηδίας «τον σταλινικό μηχανισμό» στη χώρα της, όπου ο ισχυρός ηγέτης της, που κυβερνά εδώ και 20 χρόνια, αναμένεται να επανεκλεγεί για μια πέμπτη θητεία στον προεδρικό θώκο την προσεχή Κυριακή, κάτι που δεν θα αποτελέσει έκπληξη.