Την οικονομική στήριξη, ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα χρηματοδότηση προς τις χώρες αυτές αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε η Επιτροπή. Σημειώνεται ότι τα 10 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ένα ειδικό μέτρο που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για να βοηθήσει τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν τις «πρωτοφανείς ροές προσφύγων στις χώρες αυτές». Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ είναι ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής να διαθέσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης των προσφύγων.

Από τα τέλη της άνοιξης του 2015, πάνω από 200.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στα Δυτικά Βαλκάνια, η συντριπτική πλειονότητα από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία. Οι αυξημένες ροές κυρίως προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχουν υπερβεί την ικανότητα διαχείρισης του ζητήματος από τις χώρες αυτές και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τοπικό πληθυσμό.

O επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι η νέα χρηματοδότηση προς το Βελιγράδι και τα Σκόπια αποτελεί σημαντική ένδειξη της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις δύο αυτές χώρες οι οποίες έχουν ήδη κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουν το θέμα των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια των βίαιων εκτοπισμών στο εσωτερικό της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γειτονικές χώρες που ήδη φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Είναι συλλογική μας ευθύνη για την παροχή προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθεια σε ευάλωτα άτομα, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου και αν προέρχονται και όπου και αν πηγαίνουν», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης.