O υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν απείλησε ότι το γερμανικό κρατίδιο θα αναγκαστεί να λάβει δραστικά μέτρα εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων από την Αυστρία.

«Αν η γειτονική μας Αυστρία συνεχίσει να αγνοεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, τότε και η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στα αυστριακά σύνορα», δήλωσε ο Χέρμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Suddeutsche Zeitung.

Οι πρόσφυγες είναι ήδη ασφαλείς στην Αυστρία, τόνισε ο Βαυαρός υπουργός, απηχώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του κρατιδίου Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος χθες προειδοποίησε ότι θα λάβει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης», αν η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία.

Παράλληλα ο Χέρμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι πλέον οι κοινότητες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν πού βρίσκονται πόσοι πρόσφυγες, γι’ αυτό πρότεινε την άμεση επιστροφή στη συμφωνία του Δουβλίνου.

«Η κατάσταση στα σύνορα είναι απαράδεκτη και λόγους ασφαλείας», δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR. «Έχουμε εν μέρει χάσει την εποπτεία ποιοι πρόσφυγες βρίσκονται πού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εκτίμησε ότι η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το μεγάλο κύμα των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και η αστυνομία της Βαυαρίας δεν καταφέρνουν να καταγράψουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία από τα Βαλκάνια, επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten και πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος των προσφύγων που φτάνουν στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία δεν έχουν καταγραφεί.

Ως «σχέδια για το μακρινό μέλλον» χαρακτήρισε ο Γέγκερ την πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σχετικά με την προώθηση των αιτούντων άσυλο σε κέντρα τράνζιτ στα σύνορα, όμως βραχυπρόθεσμα αυτό δεν θα βοηθήσει, εξήγησε.

«Πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσουμε στους πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας ότι δεν θα βρουν στη Γερμανία αμέσως ένα διαμέρισμα και μια δουλειά, ούτε θα έχουν απαραιτήτως ρόδινο μέλλον και προοπτικές», υπογράμμισε ο ίδιος.