Όταν το 2011 η Ιαπωνία επλήγη από πολύ ισχυρό σεισμό και στη συνέχεια ένα καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε και διαρροή σε πυρηνικό εργοστάσιο, οι επιζήσαντες εκκένωσαν άμεσα την περιοχή της Φουκουσίμα.

Γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο δημιουργήθηκε αποκλεισμένη ζώνη ακτίνας 12,5 μιλίων καθώς υπήρξαν προειδοποιήσεις για επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας.

Κτήρια, αυτοκίνητα, σχολεία, βιβλιοθήκες, σπίτια αφέθηκαν στην τύχη τους και η φύση έχει ήδη αρχίσει να «ανακαταλαμβάνει» όλα όσα άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι.

Τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή που ανάγκασε 160.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, από τους οποίους οι 120.000 δεν έχουν ακόμα επιστρέψει, πολλές περιοχές εξακολουθούν να θεωρούνται πολύ επικίνδυνες.

Ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Arkadiusz Podniesinski επισκέφθηκε τη Φουκουσίμα για να δει με τα μάτια του- και το φακό του- τα αποτελέσματα της καταστροφής.

«Ήθελα να παρουσιάσω τη σημερινή κατάσταση στην αποκλεισμένη ζώνη. Οι Futaba, Namie και Tomioka είναι πόλεις- φαντάσματα και η ερημιά τους δείχνει την τραγωδία που συντελέστηκε εδώ», λέει ο ίδιος.

Σήμερα 20.000 εργάτες καθαρίζουν πόλεις και χωριά, δρόμο το δρόμο, σπίτι το σπίτι. Οι τοίχοι και οι οροφές ψεκάζονται και καθαρίζονται σε μια προσπάθεια να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν σε αυτά.

Αλλά η διαδικασία δεν σταματά εδώ: υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με μολυσμένο χώμα. Η επιφάνειά του αφαιρείται αλλά τα κατώτερα επίπεδά του πρέπει να καθαριστούν.

«Οι πολίτες δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως σε 30 χρόνια από σήμερα τα ραδιενεργά απόβλητα θα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, φοβούνται πως θα είναι εδώ για πάντα», λέει ο Podniesinski.

FUKUSHIMA13 FUKUSHIMA2 FUKUSHIMA3 FUKUSHIMA4 FUKUSHIMA5 FUKUSHIMA6 FUKUSHIMA7 FUKUSHIMA8 FUKUSHIMA9 FUKUSHIMA10 FUKUSHIMA11 FUKUSHIMA12FUKUSHIMA1