Η Μόσχα πραγματοποιεί πλέον απευθείας επαφές με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα επεισόδια παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου από τα μαχητικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία επιχειρούν στη Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

«Αποκαταστήσαμε επαφή με τους Τούρκους εταίρους μας στο γενικό επιτελείο», ανέφερε ο Σόιγκου. Η «άμεση σύνδεση δημιουργήθηκε για το έργο μας κοντά στα σύνορα της [Συρίας και της] Τουρκίας, ώστε να προληφθούν συνοριακά και αεροπορικά επεισόδια», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε ότι την 3η Οκτωβρίου, ένα μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-30 Flanker εισήλθε για μερικά δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο και υποστήριξε πως αυτό έγινε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε χθες ότι η Μόσχα έδωσε πλήρεις εξηγήσεις στην Άγκυρα όσον αφορά το συμβάν και εξέφρασε την ελπίδα οι διμερείς σχέσεις να μην επιδεινωθούν.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Συρίας παρενόχλησαν—κάτι που σημαίνει ότι εγκλώβισαν—μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας χθες Τρίτη, καθώς οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας εκτελούσαν περιπολία κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.