Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβενίας, Μπόστιαν Σέφιτς διέψευσε τον ισχυρισμό του Κροάτη υπουργού Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς ότι «υπάρχει συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο με τη σλοβενική πλευρά» για από κοινού προώθηση των μεταναστών προς την Αυστρία και την Γερμανία σε περίπτωση που η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορα με την Κροατία.

Ο κ. Όστογιτς δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, την περασμένη Κυριακή, ότι «μία άλλη πύλη» υπάρχει, αν η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορά της και ότι «υπάρχει συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο με τους Σλοβένους ομολόγους μας».

«Φυσικά, ένας λογικός άνθρωπος γνωρίζει ότι είναι καλύτερα να μεταφέρεις τους ανθρώπους με οργανωμένο τρόπο από το να τους αφήνεις να βρουν τη διαδρομή μόνοι τους» είπε ο κ. Όστογιτς, ερωτηθείς αν η άλλη πύλη είναι η Σλοβενία.

Ο Σλοβένος αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, στο σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό POP TV ότι “είναι σε εξέλιξη συνομιλίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία, με την οποία θα καθορίζονται λεπτομερώς διαδρομές, διαδικασίες, ή κάτι άλλο”.

Ο κ. Σέφιτς δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας είναι σε συνεχή επαφή με όλες τις γειτονικές χώρες και συνεργάζεται σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για πιθανό διάδρομο με την Κροατία, από τον οποίο θα διέρχονται οι πρόσφυγες.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είχε, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν το πρώτο κύμα προσφύγων έφθασε στην Κροατία, συνομιλίες με Σλοβένους αξιωματούχους για το θέμα του διαδρόμου.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ και η υπουργός Εσωτερικών, Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ το διέψευσαν κατηγορηματικά.