Στους 4.449 ανέρχονται οι πρόσφυγες που πέρασαν χθες στην Κροατία από τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, Τοβάρνικ και Μπάπσκα, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και τρένα έως τα ουγγρικά σύνορα.

Συνολικά από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η Βουδαπέστη έκλεισε τα σερβο-ουγγρικά σύνορα για τη διέλευσή τους, μπήκαν στην Κροατία 111.155 πρόσφυγες.

Ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς επιβεβαίωσε ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει συμφωνία με τη Σλοβενία για μια νέα διαδρομή που θα μπορούν να ακολουθούν οι πρόσφυγες, εάν η Ουγγαρία κλείσει πλήρως τα σύνορα για την είσοδο των μεταναστών και των προσφύγων από την Κροατία.

«Έχουμε σχέδια για μία τέτοια κατάσταση. Όσο υπάρχουν διάδρομοι, η Κροατία θα τους αξιοποιεί» ανέφερε ο κ. Όστογιτς, σημειώνοντας ότι η χώρα, εκτός από την Ουγγαρία συνορεύει και με τη Σλοβενία και την Ιταλία, που είναι επίσης μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό HTV δήλωσε ότι η διέλευση των προσφύγων από την κροατική επικράτεια είναι περιττή, επειδή θα μπορούσαν να φθάσουν στην ΕΕ μέσω μέσω της διάβασης Χόργκος στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, που είναι χώρα-πέρασμα και να αποφεύγουν την πολύωρη αναμονή για την καταγραφή τους.

«Κανένας φράχτης, κανένα συρματόπλεγμα δεν κατάφερε να σταματήσει το κύμα προσφύγων» υπογράμμισε ο κ. Όστογιτς και τόνισε ότι η Γερμανία είναι ο τελικός προορισμός των ανθρώπων αυτών και όσο η χώρα τους δέχεται, δεν υπάρχει λόγος οι άλλες χώρες να τους σταματούν.

Ο κ. Όστογιτς υπογράμμισε ότι η Κροατία δεν θα βρεθεί σε αδιέξοδη κατάσταση, ότι στη χώρα δεν θα δημιουργηθεί «hot spot» και επανέλαβε ότι «το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί στην Ελλάδα, η οποία ως μέλος της ζώνης Σένγκεν πρέπει να σέβεται τους κανόνες υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων».

Εν τω μεταξύ, από χθες το απόγευμα άρχισαν να πραγματοποιούνται ξανά τα διεθνή δρομολόγια των τρένων από την Κροατία προς τη Σλοβενία και προς τη Σερβία. Η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κροατίας-Ουγγαρίας παραμένει σε ισχύ.