Έως 100.000 πρόσφυγες μπορεί να κατευθυνθούν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα για τη διέλευσή τους, εκτιμούν οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας.

Η Βοσνία θα έχει μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσει τέτοια πρόκληση προειδοποίησαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών του υπουργείου Ασφάλειας.

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο έγινε ανάλυση της πορείας των προετοιμασιών για την υποδοχή ενδεχόμενου κύματος προσφύγων και διαπιστώθηκε ότι μέχρι τώρα έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, αλλά και ότι εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία οι απρόβλεπτες διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης και το ενδεχόμενο κλείσιμο του χώρου της ΕΕ για την άφιξή τους.

«Αν οι χώρες της ΕΕ κλείσουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες από τη Συρία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη μπορεί να κατευθυνθούν 100.000 άνθρωποι», δήλωσε ο προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, Σιφέτ Πόντζιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη γίνονται προετοιμασίες με βάση τις εμπειρίες της Σερβίας και της Κροατίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Είμαστε έτοιμοι. Το μόνο που με ανησυχεί είναι που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, αλλά εργαζόμαστε και γι’ αυτό», ανέφερε ο κ. Πόντζιτς.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή και κυρίως στα σύνορα παρακολουθείται συνεχώς με στόχο την έγκαιρη αντίδραση.

Επιβεβαίωσε ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την τήρηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, κυρίως μετά τη διαπίστωση ότι ομάδα υπηκόων Συρίας νωρίτερα αυτήν εβδομάδα έφθασε στη Βοσνία με τουριστική βίζα και στη συνέχεια συνέχισε το ταξίδι προς τη Σερβία όπου ζήτησε άσυλο.