Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν από τον έλεγχο τα βίαια επεισόδια μεταξύ των αιτούντων άσυλο σε κέντρα υποδοχής της Γερμανίας, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι έφτασαν στη Γερμανία μόνο τον Σεπτέμβριο, δηλαδή όσοι έφτασαν στη χώρα στο σύνολο του 2014, ενώ οι γερμανικές αρχές αναμένουν ότι ως το τέλος του έτους συνολικά 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα.

«Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων να ξεφύγει από τον έλεγχο», προειδοποίησε ο Ράινερ Βεντ μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

«Η εμπειρία μας μας λέει ότι σε πολλά μέρη σημειώνονται δυστυχώς πολύ στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες βίαιες συγκρούσεις σχεδόν καθημερινά με εθνοτικά ή θρησκευτικά κίνητρα», πρόσθεσε.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 15 αιτούντες άσυλο την Τρίτη με την υποψία ότι είχαν εμπλακεί σε έναν καυγά στο κέντρο υποδοχής του Σουλ στη Θουριγγία, στη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, όπως μετέδωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός MDR.

Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει επίσης προειδοποιήσει για τη βία στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χθες Πέμπτη δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα οι πρόσφυγες ήταν ευγνώμονες που βρίσκονταν στη Γερμανία, όμως αυτό έχει αλλάξει για κάποιους.

«Απεργούν διότι δεν τους αρέσουν τα καταλύματα και προκαλούν προβλήματα διότι δεν τους αρέσει το φαγητό. Χτυπούν ο ένας τον άλλο στα κέντρα», είπε ο ντε Μεζιέρ.

«Πρόκειται ακόμη για μια μειοψηφία, αλλά πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι όποιος έρχεται στη Γερμανία (…) θα πρέπει να δεχθεί να πάει όπου τον στέλνουν, να συμμετέχει σε μια δίκαιη διαδικασία και να σέβεται το νομικό μας σύστημα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.