Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σε κολέγιο του Όρεγκον ξεχώριζε τους χριστιανούς, σύμφωνα με τον πατέρα μιας τραυματισμένης φοιτήτριας.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που έρχονται στη δημοσιότητα μετά τη νέα μαζική δολοφονία- σοκ στις ΗΠΑ προκαλούν τρόμο για το πώς ένας νεαρός άνθρωπος μπαίνει σε έναν χώρο εκπαίδευσης και στερεί εν ψυχρώ τουλάχιστον δέκα ζωές.

Πριν μπει στο χειρουργείο η τραυματίας Anastasia Boylan είπε στον πατέρα και τον αδελφό της πώς ο ο 26χρονος Chris Harper Mercer μπήκε στην τάξη της.

«Περίμενα χρόνια για να το κάνω αυτό», είπε στον καθηγητή και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, περιέγραψε η Boylan recounted.

OREGON3

Χτυπήθηκαν κι άλλοι, όπως είπε στην οικογένειά της.

OREGON13

Όλοι στην τάξη έπεσαν στο πάτωμα. Καθώς ξαναγέμιζε το όπλο του ο άνδρας διέταξε τους σπουδαστές να σηκώνονται και τους ρωτούσε αν είναι χριστιανοί.

«Ωραία, είσαι Χριστιανός, σε λίγες στιγμές θα δεις το Θεό» τους έλεγε, όπως περιέγραψε στο CNN ο πατέρας της Boylan. «Και στη συνέχεια τους πυροβολούσε και τους σκότωνε».

Η 18χρονη Boylan χτυπήθηκε στην πλάτη από σφαίρα που έπληξε τη σπονδυλική της στήλη. Καθώς κειτόταν στο δάπεδο ο ένοπλος της είπε «Γεια σου, ξανθιά». Εκείνη έκανε πως ήταν νεκρή- κι έτσι μάλλον επέζησε.

OREGON6 OREGON5

Ο δράστης

Η σφαγή στο κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ άφησε δέκα νεκρούς και επτά τραυματίες ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και ο δράστης, ο 26χρονος Chris Harper Mercer. Σύμφωνα με πολλές αναφορές έχασε τη ζωή του σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία ενώ το CNN μεταδίδει πως είναι άγνωστο αν σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά ή αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός αστυνομικού, ο 26χρονος έφερε βαρύ οπλισμό και πάρα πολλές σφαίρες- αρκετές για παρατεταμένους πυροβολισμούς. Στο σημείο της σφαγής βρέθηκαν τρία πιστόλια κι ένα πολυβόλο.

OREGON2

Τα κίνητρα

Ο θάνατος του δράστη σημαίνει πως δεν θα μάθουμε ποτέ τα πραγματικά κίνητρά του. Η αστυνομία μιλούσε όλο το βράδυ με την οικογένεια και τους γείτονές του προσπαθώντας να συνθέσει το προφίλ του.

Οι αναρτήσεις

Οι αρχές στρέφουν τις έρευνές τους σε πέντε αναρτήσεις σε blog που συνδέονται με μία διεύθυνση e-mail που συνδέεται με τον Mercer. Τα ποστ είχαν υπογραφή «lithium_love» και δύο από αυτά αφορούσαν πρόσφατα περιστατικά πυροβολισμών: το φόνο των δύο δημοσιογράφων με ζωντανή μετάδοση στη Βιρτζίνια και την εκτέλεση στο Χιούστον τον Αύγουστο.

OREGON12

Οι πυροβολισμοί

O 26χρονος άρχισε την επίθεσή του από ένα κτήριο πριν μετακινηθεί σε άλλο χώρο του κολεγίου. Οι νεκροί και οι τραυματίες βρέθηκαν σε τουλάχιστον δύο τάξεις.

OREGON9

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν έξω από το κτήριο και κατάλαβα τι είχε γίνει», περιέγραψε στο CNN σπουδάστρια που άκουσε τον πρώτο πυροβολισμό. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ, είπα στον καθηγητή, ο κόσμος τρέχει, πρέπει να φύγουμε. Τότε άκουσα τον δεύτερο και τον τρίτο πυροβολισμό».

Άλλη μια φοιτήτρια περιέγραψε πως έπεσαν όλοι στο πάτωμα στην τάξη της όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και κρύβονταν πίσω από σακίδια και κάτω από καρέκλες και τραπέζια.

«Κλειδώσαμε τις πόρτες, σβήσαμε τα φώτα, είμαστε σε πανικό», αφηγήθηκε, «καλέσαμε την αστυνομία, τηλεφωνήσαμε στους γονείς και τους αγαπημένους μας. Δεν ξέραμε τι θα γίνει, αν εκείνες ήταν οι τελευταίες μας λέξεις».

OREGON10

Τα θύματα

Πιθανώς σήμερα ή αύριο να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων καθώς οι αρχές βρίσκονται ακόμα σε επικοινωνία με τις οικογένειες.

OREGON11

Η κοινότητα

Αργά χθες βράδυ κόσμος συγκεντρώθηκε σε πάρκο της πολιτείας για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων ανάβοντας κεριά.

OREGON7 OREGON8

Αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον

Εμφανώς φορτισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως τέτοια περιστατικά αρχίζουν να γίνονται πολύ τακτικά. «Με κάποιο τρόπο έγιναν ρουτίνα», είπε, «η αναφορά τους ρουτίνα, η τοποθέτησή μου από αυτό εδώ το βήμα ρουτίνα, η συζήτηση που ακολουθεί ρουτίνα. Αρχίσαμε να τα συνηθίζουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας δεν είναι αρκετές. Δεν είναι αρκετά όλα αυτά. Δεν καλύπτουν τον πόνο, την οδύνη και το θυμό που θα έπρεπε να νιώθουμε, και δεν αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών σε κάποιο άλλο μέρος της Αμερικής, την επόμενη εβδομάδα ή σε μερικούς μήνες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν για την προώθηση νομοθεσίας που θα θέτει ένα περιοριστικό πλαίσιο στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, προσέκρουσε όμως στην αντίθεση του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA).

ΟΡΕΓΚΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

«Λογικά μέτρα ελέγχου της οπλοφορίας» ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον ενώ ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Μπεν Κάρσον τόνισε πως ο έλεγχος της οπλοφορίας δεν είναι η απάντηση.