Είναι μια από τις πιο κλειστές και απομονωμένες χώρες στον κόσμο κι έτσι οι πληροφορίες από την καθημερινότητα στη Βόρεια Κορέα- που συνήθως φτάνουν με το σταγονόμετρο- και οι φωτογραφίες προκαλούν εντύπωση.

Ο φωτογράφος από τη Σιγκαπούρη Aram Pan, μαζί με τη Νοτιοκορεάτισσα οδηγό του, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την 11η Διεθνή Εμπορική Έκθεση στην Πιονγιάνγκ όπου 300 εταιρείες από 13 χώρες- ανάμεσά τους η Σιγκαπούρη και η Γερμανία- συμμετείχαν ως εκθέτες και διέθεταν τα προϊόντα τους.

Η Έκθεση ήταν ανοιχτή στο κοινό και προσέλκυσε πλήθος κόσμου. Άλλοι έσπευσαν για τα ηλεκτρονικά γκάτζετ και παιχνίδια, άλλοι- ή μάλλον άλλες για παπούτσια κι κοσμήματα- faux αφού κόστιζαν περίπου 10-15 δολάρια.

Όπως εξηγεί ο φωτογράφος, στην περσινή εκδήλωση- που είχε εστιαστεί στα μηχανήματα βιομηχανίας- το κοινό ήταν περισσότερο ανδρικό, προφανώς. «Φέτος ίσως οι μισοί από τους επισκέπτες είναι γυναίκες, υπήρχαν πολλά καταναλωτικά αγαθά, τσάντες και κοσμήματα», τόνισε ο Pan, όπως και καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς.

Πολύς κόσμος συνωστίστηκε επίσης στα περίπτερα των ηλεκτρονικών όπου τηλεοράσεις, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και καραόκε τράβηξαν το ενδιαφέρον. Υπήρχαν ωστόσο και πολύ μεγαλύτερα παιχνίδια και «παιχνίδια», ποδήλατα, βαγόνια τρένων (!) και αγροτικά μηχανήματα.

«Εντυπωσιάστηκα», είπε ο φωτογράφος αποτιμώντας την εμπειρία του, «το μέρος ήταν γεμάτο κόσμο και είδα πράγματα που δεν πίστευα πως θα πωλούνταν σε Βορειοκορεάτες. Εξεπλάγην. Πιστεύω πως οι Βορειοκορεάτες διψούν για νέες εμπειρίες και νέα προϊόντα».

NorthKorean10 NorthKorean9 NorthKorean8 NorthKorean7 NorthKorean6 NorthKorean5 NorthKorean4 NorthKorean3 NorthKorean2 NorthKorean1