Ανησυχητικά εξελίσσονται οι εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επικαλείται κυρίως τις πορείες που διοργάνωνε πέρυσι τον χειμώνα το Pegida. Και αυτό παρά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν πρόσφατα οι Γερμανοί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν στη χώρα τους.

«Η κατάσταση όσον αφορά τις δημόσιες εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας εξελίχθηκε ανησυχητικά», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή, την οποία συνέταξε η συμβουλευτική επιτροπή της σύμβασης- πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και καλύπτει την περίοδο από το 2010 ως τις αρχές του 2015.

«Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού, κατά των Αθίγγανων και τα αισθήματα ισλαμοφοβίας, όπως και κατά των μεταναστών, βρίσκονται σε αύξηση, όπως και οι επιθέσεις κατά των ανθρώπων που ζητούν άσυλο», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή, η οποία αναφέρει ως παράδειγμα τις πορείες που διοργάνωνε κάθε Δευτέρα τον περσινό χειμώνα το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) στη Δρέσδη και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Το κίνημα αυτό είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή έως και 25.000 ανθρώπων στις 19 Ιανουαρίου φέτος, προτού ωστόσο ξεφουσκώσει την άνοιξη.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπενθυμίζουν το «κλίμα ανασφάλειας για τους μουσουλμάνους και τους ανθρώπους που προέρχονται από το μεταναστευτικό ρεύμα ή από μειονότητες» που δημιούργησαν οι πορείες αυτές. Επίσης υπενθυμίζουν την «απεχθή και θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στην Δρέσδη το βράδυ μιας από αυτές τις διαδηλώσεις ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία, μόλις τρεις ημέρες αφού είχαν ζωγραφίσει έναν αγκυλωτό σταυρό στην πόρτα του διαμερίσματός του».

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν τη σημασία των αντιδιαδηλώσεων που είχαν διοργανωθεί κατά του Pegida, αλλά προσθέτουν ότι «χρειάζονται επίσης υποστηριγμένες προσπάθειες για να ευνοηθεί ένα κλίμα ανεκτικότητας και διαπολιτισμικού διαλόγου» στη Γερμανία.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής έρχονται σε αντίθεση με τις εικόνες της θερμής υποδοχής που επιφύλαξαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας.

Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις επίσης, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Γερμανών τάσσεται σήμερα υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη χώρα.