Ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο πολιτικός που ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών της καγκελαρίου Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.

«Ίσως να ήταν καλύτερο να είχαμε επενδύσει τα 86 δισεκ. ευρώ που δώσαμε στην Ελλάδα στην μαζική προστασία των συνόρων», τόνισε ο Σέντερ, εξηγώντας ότι από την Ελλάδα ξεκινά ο δρόμος που ακολουθούν για τα Βαλκάνια οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη Βαυαρία οι πρόσφυγες θα κοστίσουν περισσότερα από 4 δισεκ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει ήδη αναγκαστεί να ξεπεράσει τις δυνατότητές της για να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

«Είμαστε ήδη υπερπλήρεις με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και έρχονται καθημερινά και άλλοι», εξήγησε ο Σέντερ. «Πιστεύει πραγματικά κάποιος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα εκατομμύρια χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας;», διερωτήθηκε. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιοριστεί γρήγορα και μαζικά η μετανάστευση, εκτίμησε.

Εξάλλου ο Σέντερ θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. «Όλα όσα συμβαίνουν τώρα θα έχουν επιπτώσεις το 2020 και το 2030. Διότι πλέον αλλάζουμε την πολιτιστική δομή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Αν έρθουν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές αξίες και ήθη, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, είπε ο Σέντερ. «Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να οριστεί μια ξεκάθαρη γραμμή στην ενσωμάτωση». Όποιος δεν είναι έτοιμος «να ζήσει βάσει των δικών μας νόμων και αξιών, μακροπρόθεσμα δεν θα βρει θέση στη χώρα μας», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ 5.000 υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν χθες Τετάρτη στην Ερφούρτη της Θουριγγίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική παροχής ασύλου που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και η περιφερειακή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί νεοναζί, ενώ κάποιοι κρατούσαν σημαίες και πανό ακροδεξιών οργανώσεων.