Ο «Πύργος του Ανόι», είναι ένας καθαρά μαθηματικός γρίφος που επινοήθηκε από τον Γάλλο μαθηματικό, Édouard Lucas το 1883. Αποτελείται από τρεις κατακόρυφους άξονες Α, Β και Γ και μερικούς άνισου μεγέθους δίσκους που είναι τοποθετημένες κατά σειρά από το μικρότερο προς τον μεγαλύτερο και τοποθετημένοι σε σχήμα πύργου.

Ο σκοπός του παιχνιδιού, είναι να επανατοποθετηθούν κατά την ίδια σειρά, από τη θέση Α στη θέση Β ή στη θέση Γ,  χρησιμοποιώντας την τρίτη θέση σαν βοηθητική, και μετακινώντας κάθε φορά μόνο ένα δίσκο, αλλά με τον περιορισμό πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί ένας μεγαλύτερος δίσκος πάνω σ’ ένα μικρότερο. Το παιχνίδι που κυκλοφορεί στην αγορά έχει 7 δίσκους.

Αν ακούγεται πολύπλοκο, η λύση δίνεται στην παρακάτω gif εικόνα. Πάντως, αν βρείτε εύκολη τη λύση της σπαζοκεφαλιάς, τότε λέει πολλά για την προσωπικότητά σας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Psychological Studies», ερευνητές ζήτησαν από 195 συμμετέχοντες να βρουν τη λύση του γρίφου και ακολούθως να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με την προσωπικότητά τους καθώς και κατά πόσο σημαντικό είναι να διασκεδάζουν στη ζωή τους.

Αυτό που συμπέραναν οι ειδικοί, είναι ότι οι εξωστρεφείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν τις περισσότερες παραλλαγές του παζλ εντός τριών λεπτών, γεγονός που σημαίνει ότι εκείνοι που είναι ικανοί να λύνουν προβλήματα, είναι καλοί και στο να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο.

kou