Τη διεξαγωγή έρευνας για το ποδοπάτημα στη Μίνα, κοντά στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων Μέκκα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 700 άνθρωποι στο ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων (χατζ) στην Σαουδική Αραβία ζητεί ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Το γεγονός ότι ο Ροχανί επέλεξε τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για τους στόχους της παγκόσμιας ανάπτυξης για να επαναλάβει την οργή του Ιράν για την τραγωδία του χατζ αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους ενάντια στον περιφερειακό της αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Ροχανί επισήμανε την ανάγκη για τη διεξαγωγή έρευνας για «τις αιτίες του περιστατικού και άλλων παρόμοιων περιστατικών στο χατζ αυτού του χρόνου». Χαρακτήρισε το ποδοπάτημα «σπαρακτικό».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επανέλαβε πως «χρειάζεται να βρεθούν απαντήσεις για το καταστροφικό περιστατικό στη Σαουδική Αραβία».

Η Σαουδική Αραβία την Παρασκευή υποστήριξε πως οι προσκυνητές αγνοώντας τους κανόνες ελέγχου φέρουν ευθύνη για το αιματηρό περιστατικό. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν διέταξε την επανεξέταση των σχεδίων του χατζ και ο υπουργός Υγείας Χαλίντ αλ Φαλίχ δήλωσε πως θα διεξαχθεί έρευνα.

Το Ιράν έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την οργή του για τους θανάτους 131 πολιτών του στην μεγαλύτερη ετήσια συνάθροιση μουσουλμάνων στον κόσμο.