Ουδέν κακόν αμιγές καλού λένε κι όπως αποδεικνύεται το ρητό ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του 14 χρονου Αχμέντ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι ισλαμιστής τρομοκράτης που κατασκευάζει βόμβες και αποδείχτηκε πως το μόνο που είχε κατασκευάσει ήταν ένα ρολόι. Μέσα σε λίγες ώρες όμως από το ατυχές περιστατικό ο 14χρονος δέχθηκε πρόσκληση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και από τον «μοϊκανό» της NASA, Μπόμπακ Φερντόουσι, για επαγγελματική συνεργασία.

Ένας έφηβος που συνελήφθη στο σχολείο του στη περιοχή του Ντάλας αυτή την εβδομάδα γιατί έφερε μαζί του ένα αυτοσχέδιο ρολόι που οι αρχές του σχολείου θεώρησαν αυτοσχέδια βόμβα, κέρδισε μια προσωπική πρόσκληση από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες να συμμετάσχει σε μια βραδιά αστρονομίας στο Λευκό Οίκο.

Ο μαθητής της τρίτης γυμνασίου, που φορούσε μια μπλούζα της NASA, απομακρύνθηκε από το σχολείο MacArthur με χειροπέδες τη Δευτέρα γιατί έφτιαξε κάτι με σκοπό να εντυπωσιάσει τους νέους συμμαθητές και δασκάλους τους. Η αστυνομία τον προσήγαγε στο τμήμα, πήρε τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τον φωτογράφησε. Αφέθηκε ελεύθερος όταν ήρθαν οι γονείς του να τον πάρουν. Μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού το Συμβούλιο Αμερικανικών-Ισλαμικών Σχέσεων ανέφερε πως η περίπτωσή του αποτελεί παράδειγμα θρησκευτικής προκατάληψης.

Χθες έγινε φαινόμενο στο διαδίκτυο.

«Ωραίο ρολόι, Άχμεντ. Θες να το φέρεις στο Λευκό Οίκο; Θα έπρεπε να εμπνεύσουμε περισσότερα παιδιά σαν κι εσένα να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες. Αυτό κάνει την Αμερική σπουδαία» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος Ομπάμα. Το γραφείο του προέδρου προσκάλεσε τον Μοχάμεντ να συμμετάσχει στην «μηνιαία βραδιά αστρονομίας» με αστροναύτες της NASA και άλλα νεαρά άτομα, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι τουλάχιστον μερικοί από τους δασκάλους του Άχμεντ απέτυχαν στο ρόλο τους. Είναι κρίμα».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επίσης προσκάλεσε τον έφηβο να επισκεφθεί την εταιρεία του στην Καλιφόρνια. «Το να έχει κανείς τις δεξιότητες και τη φιλοδοξία να χτίσει κάτι ωραίο θα έπρεπε να οδηγήσει σε επικρότηση, όχι σε σύλληψη. Το μέλλον ανήκει σε άτομα σαν τον Άχμεντ» έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο.

Το επεισόδιο εκτοξεύτηκε στην πρώτη θέση δημοφιλών θεμάτων της μέρας στο Twitter, με το ξεκίνημα της καμπάνιας του κοινωνικού δικτύου με όνομα #IStandWithAhmed (Υποστηρίζω τον Άχμεντ), με 600.000 άτομα να το παρακολουθούν, πολλά από αυτά ασκώντας κριτική στο τοπικό σχολικό σύστημα και την αστυνομία.

Ο ίδιος ο 14χρονος δήλωσε πως «το χόμπυ του είναι να εφευρίσκω πράγματα», στην εφημερίδα Dallas Morning News σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι του αρέσει η ρομποτική και θα ήθελε να συνεχίσει στο λύκειο, γι’ αυτό και έδειξε το ρολόι – που είχε ψηφιακή οθόνη και πίνακα κυκλώματος – στη δασκάλα του, η οποία τον κατήγγειλε στις αρχές.

Όσο για το περιστατικό περιέγραψε: «Με πήγαν σ΄ένα δωμάτιο με πέντε αστυνομικούς».

Εκπρόσωπος της σχολικής περιφέρειας Έρβινγκ ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι οι υπεύθυνοι του σχολείου δεν μπορούσαν να συζητήσουν το θέμα γιατί ήθελαν να προστατέψουν την ιδιωτικότητα του μαθητή. Η αστυνομία από πλευράς της ανέφερε ότι δεν έχουν κατατεθεί μηνύσεις και ότι θεωρεί πως η υπόθεση έχει λήξει, ενώ εξήγησε ότι επειδή η συσκευή ήταν σε βαλιτσάκι μπορούσε κανείς εύκολα να θεωρήσει πως είναι βόμβα. Τέλος ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τζέιμς Μακ Λέλαν προσέθεσε ότι η θρησκεία του Μοχάμεντ δεν είχε τίποτα να κάνει με την αντίδραση των αστυνομικών.