Ισχυρή σεισμική δόνηση, 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησε τη Χιλή λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Ευρωγεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, 43 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Ιλαπέλ στη Χιλή και 228 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σανντιάγκο ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 20 χιλιόμετρα. Όπως κατέγραψε το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή έξω από την Χιλή και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων. Στην περιοχή καταγράφηκαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, μέχρι και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένιωσαν το σεισμό ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής. Το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, εξέδωσε άμεσα προειδοποιητικό δελτίο στο οποίο αναφερόταν η πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων παλλιροϊκών κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού  καθώς και την Χαβάη. Λίγο αργότερα η ειδοποίηση για την Χαβάη αποσύρθηκε. Η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση στους κατοίκους περιοχών κοντά στις ακτές να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Την ισχυρή σεισμική δόνηση ακολούθησαν κύματα  που πλημμύρισαν παραλιακές πόλεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ONEMI, την οποία αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τις ναυτικές υπηρεσίες της χώρας τα κύματα είχαν ύψος έως και 4,5 μέτρα (15 πόδια) και χτύπησαν κυρίως την παραλιακή πόλη Coquimbo. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τις ζημιές που προκλήθηκαν από αυτά.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Τσουνάμι τα κύματα που χτύπησαν την πόλη Coquimbo είχαν ύψος 4,5 μέτρα (15 πόδια).

Ο δήμαρχος της πόλης Coquimbo δήλωσε στο CNN, ότι η πόλη του πλημμύρισε ενώ πλάνα δείχνουν και πλημμύρες στην παράκτια πόλη Avenida Borgono, δυτικά του Σαντιάγκο.

Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωση πως οι νεκροί ανέρχονται στους 3, ενώ αγνοούνται άλλα δύο άτομα και επτά ακόμα έχουν τραυματιστεί, τρεις εξ’ αυτών σοβαρά.

  Residents stand on a street outside their houses after an earthquake hit Chile's central zone,  in Santiago, Chile, September 16, 2015. A magnitude 8.3 earthquake hit off the coast of Chile on Wednesday, shaking buildings in the capital city of Santiago and generating a tsunami warning for Chile and Peru.REUTERS/Pablo Sanhueza Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, που αρχικά ανακοινώθηκε ότι ήταν 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι μέχρι αυτή την ώρα και συγκεντρώνονται σε ανοιχτούς χώρους έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Το Cnn της Χιλής κατέγραψε την ισχυρή σεισμική δόνηση την ώρα που εξελισσόταν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε τις φωτογραφίες από διάφορες πόλεις της χώρας όπου οι κάτοικοι παρέμεναν στους δρόμους μετά τις οδηγίες των αρχών να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ταυτόχρονα διάφορα ερασιτεχνικά βίντεο, όπως το παρακάτω δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο καταγράφοντας την ώρα του σεισμού.