Η Βουλγαρία, που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη περνώντας από τα Βαλκάνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις στα σύνορά της με την Τουρκία.

Η Σόφια εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιώτες στα σύνορα ώστε «να διασφαλίσει την επιτήρησή τους», διευκρίνισε ο διευθυντής της αστυνομίας συνόρων, ο Αντόνιο Ανγκέλοφ. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, βλέποντας τι συμβαίνει στους γείτονές μας», σημείωσε.

Περίπου 1.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αδριανούπολη, στη βορειοδυτική Τουρκία, δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Οι Τούρκοι συνάδελφοί μας διαβεβαιώνουν ότι οι ομάδες αυτές δεν κατευθύνονται στη Βουλγαρία. Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν να τους συγκρατήσουν στην Αδριανούπολη για να τους στείλουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε ο Ανγκέλοφ.

Από τις αρχές του έτους περίπου 7.400 μετανάστες έχουν φτάσει στη Βουλγαρία, κυρίως από την Τουρκία. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέπει να γίνει η Βουλγαρία μια μεγάλη ανοιχτή πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Ανγκέλοφ παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η κατάσταση είναι τεταμένη».

Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ από το 2007, έχει κατασκευάσει ένα φράχτη από συρματόπλεγμα μήκους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία. Εδώ και αρκετούς μήνες σχεδιάζει να επεκτείνει τον φράχτη αυτόν κατά 82 χιλιόμετρα, όμως η έναρξη των έργων έχει καθυστερήσει σημαντικά.