Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο πιο θανατηφόρος μήνας των τελευταίων 2 ετών για τους πρόσφυγες που επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου και την μετάβασή τους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Ο αριθμός των μεταναστών που χάνουν τις ζωές τους στην Μεσόγειο συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά. Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας, εκτιμάται ότι 72 μετανάστες έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθεια τους να περάσουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Επιπλέον, σύμφωνα με δεδομένα που έλαβε η αντιπροσωπεία του ΔΟΜ στην Τουρκία, περίπου 13 μετανάστες είχαν ήδη πεθάνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα καθιστώντας αυτόν τον μήνα τον πιο πολύνεκρο σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μέσα στα τελευταία 2 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Λέοναρντ Ντόιλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η έλλειψη μιας συνολικής αντίδρασης και «η αναποφασιστικότητα» από μέρους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να οδηγήσει στον πνιγμό περισσότερων προσφύγων στην Μεσόγειο, καλώντας να υπάρξει επίτευξη συμφωνίας και «επιμερισμός της ευθύνης» το συντομότερο.

«Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται, φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο», δήλωσε. «Οι αποφάσεις από ποικίλες (ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους θα έχει ένα πολύ επιβλαβές αποτέλεσμα», πρόσθεσε.