Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο μπήκε μαζί με πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία σε βάρκα με την οποία διέσχισαν το Αιγαίο από την Τουρκία με προορισμό τη Λέσβο, ταξίδι οργανωμένο από ένοπλους διακινητές που έβγαλαν λεφτά από όλη τη διαδικασία.

Ο δημοσιογράφος του γαλλικού δικτύου France 2 Franck Geneauzeau κατάφερε να μπει σε μία από τις βάρκες με τις οποίες οι διακινητές στέλνουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα και πήρε την άδεια να κινηματογραφήσει το ταξίδι.

Οι επιβάτες είχαν πληρώσει 2000 ευρώ ο καθένας και 1000 ευρώ τα παιδιά.

Ο Geneauzeau επιβιβάστηκε σε σημείο που δεν γνωστοποιείται στη νότια Τουρκία ενώ οι διακινητές κατευθύνουν τη βάρκα προς το μυστικό σημείο που έχουν συνεννοηθεί να τους περιμένουν οι μετανάστες.

Οι διακινητές βοηθούν τις οικογένειες να μπουν στη βάρκα- κάποιοι έχουν παιδιά δύο μηνών. Άλλοι σπρώχνονται εκτός βάρκας η οποία καθηλώνεται από το υπερβολικό βάρος.

Ένας από τους διακινητές δείχνει κάποια στιγμή το όπλο του για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό.

Τότε ο διακινητής που κατηύθυνε τη βάρκα δίνει το χειρισμό της μηχανής σε έναν από τους μετανάστες και βουτά στη θάλασσα. Η δουλειά του έχει τελειώσει, οι συνεργάτες του μετρούν τα κέρδη τους. Οι μετανάστες δεν είναι πια δικό τους πρόβλημα.

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, η ανακούφιση που νιώθουν οι επιβάτες είναι μεγάλη. Πολλοί προσεύχονται, άλλοι αλληλοσυγχαίρονται. Απέχουν μόνο δέκα χιλιόμετρα από τη Λέσβο.

Ξαφνικά η μηχανή, που έβγαζε καπνούς, σταματά να λειτουργεί.

Μέσα στο σκοτάδι της θάλασσας τα μόνα φώτα είναι αυτά από την κάμερα του ρεπόρτερ και από τις οθόνες μερικών κινητών.

Η ανακούφιση και ο ενθουσιασμός των μεταναστών μετατρέπεται σε απελπισία. Ακούγονται φωνές για να σταματήσουν να κινούνται καθώς η βάρκα ταλαντεύεται επικίνδυνα στο νερό.

Ο Geneauzeau χρησιμοποιεί το δορυφορικό του τηλέφωνο για να ζητήσει βοήθεια και λίγο μετά φτάνει ένα ελληνικό αλιευτικό, το οποίο είχε ειδοποιήσει το λιμενικό.

Αργά και βασανιστικά το αλιευτικό τραβά τη βάρκα με τους μετανάστες προς το νησί.

«Καταλαβαίνεις τώρα γιατί πάμε εκεί; Η κυβέρνησή μας μας αφήνει να πεθάνουμε, η δική σας κυβέρνηση σας φροντίζει», λέει στον Geneauzeau ο Ibra, ένας από τους επιβάτες.