Στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου προχωρά και η μετεγκατάσταση 120.000 ακόμα.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως ένα «πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα», ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, σημείωσε πως ενώ η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, μόνο για τους 34.000 από τους 40.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης.

«Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων» ανέφερε σε μήνυμά της, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, στις 8 Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της επιθυμητής συμφωνίας όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Όταν δεν πετυχαίνουμε την πρώτη φορά, ξαναπροσπαθούμε. Ο κόσμος μας βλέπει. Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Εξάλλου, ο Γιαν Άσλμπορν αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων υποβοήθησης (hotspot) στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Όσον αφορά την Ιταλία, τόνισε ότι τα hotspots είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και τα κράτη – μέλη. Όπως είπε ο Γιαν Άσελμπορν το αίτημα των ελληνικών Αρχών έχει γίνει δεκτό.

Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Συμβούλιο δήλωσε τα εξής: “Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων”, δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Χαιρετίζοντας το ενισχυμένο πακέτο μέτρων μετεγκατάστασης που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει την τεχνική και οικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ζητώντας σημαντική ενίσχυση δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διοικητικές και επιχειρησιακές δεσμεύσεις της, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη.

«Μόνη λύση είναι η κοινή δράση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εμπειρίας των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του Διαφωτισμού. Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ελληνικός λαός έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας. Αναμένουμε την επίδειξη αντίστοιχης αλληλεγγύης και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη».