Τα κλειστά σύνορα είναι ο λάθος δρόμος για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποιώντας για τις μοιραίες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει κάτι τέτοιο.

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι κυρίως η Ουγγαρία βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι τη χώρα απειλεί ένα «χάος επικίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων».

«Οι μετανάστες στην Ουγγαρία κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ένα χάος που θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή τους», επισημαίνουν ο γερμανικός και αυστριακός τομέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν δεν θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την «κατ’ αρχάς ανθρωπιστική τους» στάση με το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή των δρομολογίων των τραίνων μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία. Η ΜΚΟ εξηγεί ότι πρέπει να δοθεί από κοινού βοήθεια στην Ουγγαρία, ώστε να υποστηριχθεί η χώρα στην πρώτη υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ασκήσουν επιρροή στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ώστε να αναληφθεί δράση από κοινού και βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Παράλληλα πρέπει να αποκλιμακωθεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουγγαρία με μια συντονισμένη και άμεση προώθηση των προσφύγων, αλλά και να καταστεί δυνατή η υποδοχή τους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.