Σε φυλάκιση 11 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε σήμερα ένας 17χρονος ο οποίος είχε κατηγορηθεί για «προσβολή» του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ανήλικος, που είναι μέλος ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, δικαζόταν επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν «αρχιληστή», με αφορμή ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στην Τουρκία πριν από δύο χρόνια.

Δικαστήριο της πόλης Κόνια (Ικόνιο) καταδίκασε σήμερα τον Μ.Ε.Α (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα) σε φυλάκιση 11 μηνών και 20 ημερών, όμως έδωσε εντολή για αναστολή της ποινής επειδή ο νεαρός έδειξε «καλή διαγωγή», μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Ο 17χρονος κινδύνευε να καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών με βάση το άρθρο 299 του ποινικού κώδικα. Είχε συλληφθεί μέσα στην τάξη του σχολείου του, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Τουρκία σε ανήλικο για ένα τέτοιο αδίκημα. Αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη ημέρα μετά από προσφυγή των δικηγόρων του.

Μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, πέρσι τον Αύγουστο, έχουν πολλαπλασιαστεί οι διώξεις για «προσβολή» του αρχηγού του κράτους σε βάρος καλλιτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών πολιτών.