Σε διευκρίνιση των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι στο εβδομαδιαίο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo, σχετικά με το ενδεχόμενο να αναγείρουν τα Σκόπια ένα είδους φράχτη στα σύνορά τους, για να περιορίσουν την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από το νότο, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο κ. Πόποσκι, σύμφωνα με τη διευκρίνιση από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, στις δηλώσεις του στην ουγγρική εφημερίδα, εκτίμησε πως η χώρα του έχει ανάγκη από ένα είδους «φυσικής προστασίας» στα σύνορα της, τόνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο «δεν αποτελεί καλή λύση».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, η σχετική αναφορά του κ. Πόποσκι στην ουγγρική εφημερίδα έχει ως εξής:

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ένα είδος φυσικής προστασίας για να περιορίσουμε την παράνομη διέλευση από τα σύνορά μας. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση δεν θα αποτελούσε μία μακροπρόθεσμη λύση. Όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό. Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο. Όμως τονίζω: θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί καλή λύση. Ωστόσο, αν δεν ενισχύσουμε τα σύνορά μας, γνωρίζοντας ότι η άλλη πλευρά δεν κάνει κάτι σχετικό, τότε δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα ευρωπαϊκά αιτήματα. Αλλιώς, φυσικά μπορούν να μας πουν να αφήσουμε ανοιχτές τις συνοριακές διαβάσεις και να αφήσουμε τους πρόσφυγες να περνούν έτσι».