Καθημερινές είναι πλέον οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικών Αρχών σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια. Τα «χτυπήματα» Κούρδων του PKK πλέον έχουν μετατοπιστεί από τα νοτιοανατολικά της χώρας και έχουν φτάσει μέχρι και την Άγκυρα, κατηγορώντας το ΑΚΡ του Ερντογάν, ότι έχει εξαπολύσει φονικές επιθέσεις κατά του κουρδικού στοιχείου με πρόσχημα την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, το Κογκρέσο των Κούρδων καταγγέλλει ότι με τις επιθέσεις αυτές ουσιαστικά η Άγκυρα ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος, καθώς αποδυναμώνεται η μοναδική χερσαία δύναμη που μάχεται ενάντια στους τζιχαντιστές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε τις επιθέσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε πολιτικά κόμματα και σε περιουσίες πολιτών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ηρεμία, μετά τις χθεσινές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της τουρκικής αντιπολίτευσης και στην καθημερινή εφημερίδα Hurriyet.

«Είναι απαράδεκτο να προκαλείς ζημιές σε οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε κτίρια πολιτικών κομμάτων και σε περιουσίες πολιτών μας», δήλωσε ο Νταβούντογλου με ανάρτηση του στο Twitter.

«Καλώ όλους τους πολίτες μου με τις καρδιές τους γεμάτες από αγάπη για την χώρα να επιδείξουν ηρεμία, να ενστερνιστούν ο ένας τον άλλον και να έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος».

Εν τω μεταξύ τουρκικά στρατεύματα έχουν περάσει τα σύνορα με το Ιράκ για να καταδιώξουν Κούρδους αντάρτες.

Στην εξίσωση των εθνοτικών φονικών συγκρούσεων έχουν μπει εν τω μεταξύ και εθνικιστικά κινήματα της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και οι Γκρίζοι Λύκοι, τα οποία την Τρίτη το βράδυ επιτέθηκαν σε 126 γραφεία του κόμματος σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

«Δεν εγκαταλείψαμε και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε ποτέ το μέλλον της χώρας σε τρεις ή πέντε τρομοκράτες… Θεού θέλοντος, η Τουρκία, που έχει ξεπεράσει πολλές κρίσεις, θα απαλλαγεί και από την πληγή της τρομοκρατίας» ανέφερε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μόλις μία ημέρα νωρίτερα ο Νταβούτογλου είχε προαναγγείλει κλιμάκωση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των ανταρτών του PKK, υποσχόμενος ότι ο τουρκικός στρατός «θα ξεριζώσει τα οχυρά τους στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.

Την Τρίτη δεκατέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση του αυτονομιστικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) εναντίον αστυνομικού λεωφορείου στην επαρχία Ιγκντιρ της ανατολικής Τουρκίας. Το ΡΚΚ επιβεβαίωσε την επίθεση και τον μακάβριο απολογισμό της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Το νέο αιματηρό περιστατικό ήρθε δύο ημέρες μετά την ενέδρα του ΡΚΚ σε τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού στην περιοχή Νταγκλίκα της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακάρι, όπου 16 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς κατά θέσεων του PKK στο βορειοδυτικό κουρδικό Ιράκ, με τις επίσημες αρχές της Τουρκίας να κάνουν λόγο για «35 με 40 τρομοκράτες» νεκρούς.