Σε δίκη παραπέμφθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρεζ Μολίνα, κατηγορούμενος για δωροληψία και τελωνειακή απάτη, εν μέσω ενός σκανδάλου δωροδοκίας που πυροδότησε πολιτική κρίση και οδήγησε τη χώρα σε προεδρικές εκλογές.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο δικαστής Μιγκέλ Άνχελ Γκάλβες έκανε λόγο για επαρκείς ενδείξεις που συνιστούν ότι ο πρώην πρόεδρος έλαβε μέρος στην απάτη.

Ντυμένος με ένα μαύρο κουστούμι ο κ. Πέρεζ καθόταν συνοφρυωμένος κατά την διάρκεια της ακρόασης και έγραφε σε ένα σημειωματάριο.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι είχε εμπλακεί σε απάτη στα τελωνεία που αποκαλείται La Linea («η γραμμή»), από την τηλεφωνική γραμμή που χρησιμοποιούσαν στελέχη εισαγωγικών εταιρειών, τα οποία απέφευγαν την καταβολή δασμών προσφέροντας δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχους.

Περισσότεροι από 20 άλλοι αξιωματούχοι, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, έχουν συλληφθεί για την απάτη, παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα υπεξαιρέθηκαν.

Ο 64χρονος Πέρεζ, απόστρατος στρατηγός που εκλέχθηκε στα τέλη του 2011 με την υπόσχεση για καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, παραιτήθηκε από την προεδρία την προηγούμενη εβδομάδα και προφυλακίστηκε αναμένοντας την ακροαματική διαδικασία, με κατηγορίες ότι υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια από το κράτος μέσω της απάτης στα τελωνεία.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας Αλεχάντρο Μαλντονάντο θα ασκήσει καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και θα αναλάβει την εξουσία ο νικητής των εκλογών.