Ανυπόφορη παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η κατάσταση στην Κύπρο, η οποία εξακολουθεί να «πνίγεται» από την ξαφνική «κάθοδο» μεγάλης ποσότητας σκόνης από τη Συρία. Η κατάσταση ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, δεδομένου και του νέου κύματος καύσωνα, που επικρατεί από χθες . Ο συνδυασμός των δύο καθιστούν την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα δύσκολη, έως και επικίνδυνη για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν τεθεί σε συναγερμό, αφού τα χθεσινά στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, έδειξαν πως τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα ήταν κατά 66 φορές μεγαλύτερα από τα κανονικά.

Λόγω της σκόνης έκλεισε το πρωί για αρκετές ώρες το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας με αποτέλεσμα να επηρεαστούν 24 πτήσεις από και προς την Λάρνακα. Η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται , μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του αεροδρομίου, Αδάμο Ασπρή , δεδομένης της πιθανότητας επανάληψης του φαινομένου, οι Αρχές των αεροδρομίων της χώρας, παραμένουν σε επιφυλακή και σε επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αερογραμμές.

Από την μεγάλη ποσότητα σκόνης , που αιωρείται στην ατμόσφαιρα δεν φαίνονται οι οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδακτύλου. Έτσι, στον Πενταδάκτυλο «χάθηκε» και η θέα της χαραγμένης «σημαίας» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος.

Στις 14:00 οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μ m (PM 10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 656 και 6637 μ g/ m 3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μ g/ m 3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Λόγω της αυξημένης ποσότητας σκόνης σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας όσο το δυνατό περισσότερο τις μετακινήσεις τους σε ανοικτούς χώρους συστήνουν οι ειδικοί, με τους γιατρούς να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να περιοριστούν τα περιστατικά δύσπνοιας που προσέρχονται στα νοσοκομεία, και τα οποία κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των φαινομένων, ήταν δεκάδες. Επίσης, συστήνει στους εργαζόμενους σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Εξάλλου, εκτός ελέγχου συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στο χωριό Άγιος Αμβρόσιος στη Λεμεσό, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι και κατακαίει μεγάλη έκταση γης, με άμεσο κίνδυνο αυτή να φτάσει στην κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκο Λογγίνο, στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή οκτώ πυροσβεστικά οχήματα της δύναμης στη Λεμεσού, δύο οχήματα του Τμήματος Δασών, ένα του Ταμείου Θύρας, και ένα ερπυστριοφόρο όχημα της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού. Το έργο της κατάσβεσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, εξαιτίας της αδυναμίας των πτητικών μέσων της Δημοκρατίας να συμβάλουν, λόγω της πυκνής σκόνης που καλύπτει από χθες ολόκληρη την Κύπρο.

_KS05635 _KS05641 _KS05647 _KS05658