Η Ρουμανία μπορεί να δεχθεί 1.785 μετανάστες εθελοντικά για να βοηθήσει να αποφορτιστεί η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε υποχρεωτική ποσόστωση στην κατανομή των μεταναστών, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, με βάση σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή ποσόστωσης από τη Ρουμανία αναμένεται να φιλοξενήσει 6351 αιτούντες άσυλο.«Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με ηρεμία και υπευθυνότητα και να είμαστε αλληλέγγυοι με χώρες που έχουν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Δεν νομίζω ότι η λύση είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις» είπε ο κ. Γιοχάνις.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος είπε ότι δεν αναμένεται κύμα προσφύγων προς τα ρουμανικά σύνορα τις επόμενες μέρες.«Εμείς δεν είμαστε στο χώρο Σένγκεν και οι μετανάστες πρέπει να εκπληρώνουν κάποιους όρους αν θέλουν να εισέλθουν στη Ρουμανία» τόνισε.

Και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν συμφωνεί με την υποχρεωτική ποσόστωση στην κατανομή προσφύγων.

«Ο πρόεδρος είπε ότι η Ρουμανία μπορεί τώρα να δεχθεί 1785 μετανάστες. Αυτός είναι ο αριθμός που μπορούμε να διαχειριστούμε και είμαι ικανοποιημένος που έχουμε κοινή θέση» ανέφερε ο κ. Πόντα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα εξετάζεται σε συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας και της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την ένταξη στο χώρο Σένγκεν, στο Βουκουρέστι.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και ο προεδρικός σύμβουλος Λέοναρντ Όρμπαν.

Πρέπει να ενημερώσουμε τους ομολόγους μας στην ΕΕ, αλλά και τους πολίτες για τη θέση της Ρουμανίας στο ζήτημα των μεταναστών. Υπάρχει ένας δισταγμός, αν όχι αβεβαιότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις θέσεις διάφορων κρατών» ανέφερε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Ρουμανικής Βουλής, Λάζλο Μπόρμπελι.

Ο προσωρινός πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λιβίου Ντραγκνέα εκτίμησε ότι θέμα των προσφύγων απαιτεί μεγάλη διόρθωση των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι η Ρουμανία πρέπει να προστατευθεί.

«Διάβασα σχόλια για το ζήτημα των προσφύγων. Δεν συμφωνώ με όλα, αλλά συμμερίζομαι την αμηχανία για τον απόλυτα περίεργο τρόπο με τον οποίο δρουν, το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι που μιλούν αγγλικά και διώχνουν εκείνους που δεν είναι μέρος των ομάδων τους και άλλα στοιχεία που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες απέφυγαν να διαχειριστούν την κρίση προσπαθώντας να τη μεταφέρουν σε άλλες χώρες. Αυτό ο τρόπος δράσης μας δείχνει ότι απαιτείται μεγάλη διόρθωση των μηχανισμών διαχείρισης κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι σημαντικό για μας να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας, ενώ προστατεύουμε τη Ρουμανία» έγραψε ο κ. Ντραγκνέα σε μήνυμά του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.