Την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν Σύρους μετανάστες στα σπίτια τους εξέφρασαν χθες εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες, τονίζοντας σε ηλεκτρονική τους αναφορά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες όφειλαν να επιτρέψουν την είσοδο σε περισσότερους μετανάστες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου.

Περισσότερα από 1.300 άτομα είχαν υπογράψει την αναφορά στον προοδευτικό ιστότοπο MoveOn.org ήδη μέχρι χθες, καλώντας τη κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στον αριθμό των Σύρων προσφύγων την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με αριθμούς-ρεκόρ αιτούντων άσυλο.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι 4 εκατομμύρια άτομα έχουν φύγει από τη χώρα από την αρχή του εμφυλίου το 2011. Οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 1.500 πρόσφυγες και ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξέταζε μια σειρά θέσεων για το θέμα.

Ο πάστορας Έβερετ Σάτοκ, ετών 59, από το Μιλ Κρικ της κεντρικής πολιτείας Ιντιάνα που είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν την αναφορά, σημείωσε ότι το να ανοίξει το σπίτι του σε πρόσφυγες ήταν μέρος της αμερικανικής παράδοσης υποδοχής μεταναστών.

«Οφείλουμε να μοιραστούμε κάποια απ’ αυτήν την ευθύνη, για τον πόλεμο στη Συρία, λόγω των αλλαγών των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι αποτέλεσμα αυτού», είπε χαρακτηριστικά ο Σάτοκ, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Την ίδια στιγμή η Γουέντι Γουίλσον-Μίλερ, 40, από το Στούντιο Σίτυ της δυτικής πολιτείας Καλιφόρνιας, έγραφε ότι  υπέγραψε γιατί η κρίση στη Συρία φαινόταν ατέλειωτη και η δεινή κατάσταση των προσφύγων όλο και πιο επείγουσα. Οι ΗΠΑ και η οικογένειά της μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά, συμπλήρωσε η Γουίλσον-Μίλερ, ειδική επιστήμονας στη γονιμοποίηση και μητέρα δύο παιδιών.

«Αν οι ΗΠΑ άνοιγαν όντως τις πόρτες και έλεγαν, “Ναι, θα επιτρέψουμε την είσοδο σε περισσότερους πρόσφυγες”, και χρειάζονταν περισσότερες οικογένειες για να φιλοξενήσουν τους μετανάστες, τότε ξέρω ότι η δική μου θα προσφερόταν», υπογράμμισε.

Επίσης η Σάνον Λένερτ Μπράουν, μια γυναίκα από το Έναμκλο στη δυτική πολιτεία Ουάσινγκτον, ανέφερε στον ιστότοπο ότι έχει ένα τροχόσπιτο που θα μπορούσε να φτιαχτεί για αυτό το σκοπό.

Σύμφωνα με την αναφορά της οργάνωσης MoveOn, οι υπογράφοντες είναι οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, φοιτητές και φοιτήτριες, μεγαλύτερα ζευγάρια που τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι καθώς και άλλοι με χώρο στις κατοικίες τους στον οποίο προτίθενται να φιλοξενήσουν τα άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω της βίας του πολέμου.

Βέβαια πολλοί εξ όσων δήλωναν πως ήταν πρόθυμοι να συνδράμουν στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης με όποιο τρόπο μπορούν, δεν παρέλειπαν να εκφράσουν και την ανησυχία τους πως μαζί με αυτούς που φεύγουν από τον πόλεμο μπορούν να έρθουν στις ΗΠΑ και εξτρεμιστές. «Κάνω την προσευχή μου να μην προσπαθήσει να μπει κανένας τρομοκράτης που προσποιείται τον πρόσφυγα», έγραψε η Πάτι Πέρι από το Κράνμπερι Λέϊκ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.