Παρά τις εντάσεις που υπάρχουν για διάφορα θέματα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν υπογράμμισαν τη βαθειά συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ των χωρών τους, στη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα υποδέχθηκε ο ίδιος -κάτι σπάνιο- τον Σαλμάν όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο κατά την πρώτη επίσκεψη του 79χρονου Σαουδάραβα μονάρχη στον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο που ανέβηκε στον θρόνο, μετά τον θάνατο του αδελφού του βασιλιά Αμπντάλα.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκαναν από το Οβάλ Γραφείο, ο βασιλιάς Σαλμάν υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του δείχνει «τη δυνατή και βαθειά σχέση» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.

Κάνοντας λόγο για μια «προσωπική φιλία», αλλά και για μια «βαθειά και διαρκή φιλία» ανάμεσα στους δύο λαούς, ο Ομπάμα αναφέρθηκε από την πλευρά του στις ανησυχίες που μοιράζονται και οι δύο πλευρές όσον αφορά τη Συρία, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στην χώρα αυτή που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Ριάντ, τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον και τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην Συρία, στην οποία θα «περιλαμβάνεται η αποχώρηση (του προέδρου της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ».

Παράλληλα όσον αφορά την Υεμένη, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε κατά την συνάντηση αυτή: «ανησυχούμε και οι δύο (…) και συμμεριζόμαστε την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί, που θα δίνει μια θέση σε όλους και που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κατάσταση».

Αν και η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την βούληση του Ριάντ να αποκρούσει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, στην Υεμένη, οι Αμερικανοί προειδοποιούν τους εμπολέμους για τον αντίκτυπο της σύγκρουσης αυτής στους αμάχους.

Κατά την επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στον Λευκό Οίκο για να καταγγείλουν την στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη: «Η Σαουδική Αραβία σκοτώνει γυναίκες και παιδιά», «Σταματήστε τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης», ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα όσον αφορά το Ιράν, στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη που υπήρχε να συναφθεί η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα με την Τεχεράνη για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο το Ιράν, αλλά μίλησε επίσης με έμφαση για την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί κατά”των αποσταθεροποιητικών του δραστηριοτήτων στην περιοχή.

«Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ανάγκη που υπάρχει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διατήρηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή και ιδιαίτερα να αντιμετωπιστούν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν», επισημαίνεται σε κοινή τους ανακοίνωση.

Μετά την ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη στις 14 Ιουλίου μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, αμφισβητούν ότι η Τεχεράνη δεν θα αρχίσει τώρα να θεωρείται όλο και περισσότερο ένας νόμιμος συνομιλητής στην περιοχή.

Τέλος ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε επίσης κατά τις συνομιλίες αυτές με έμφαση για την «εξαιρετικά στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ιδιαίτερα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ανέγνωσε στους δημοσιογράφους λέξη προς λέξη ο Τζουμπέιρ και στο οποίο χαιρετίζονταν οι θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Όπως εξάλλου είχε ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί με τις μοναρχίες του Κόλπου στο Καμπ Ντέιβιντ τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Σαουδάραβας βασιλιάς μίλησαν επίσης για μια «επιτάχυνση» της παράδοσης ορισμένων στρατιωτικών εξοπλισμών στη Σαουδική Αραβία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τι είδους.