«Ειδεχθείς» ενέργειες που δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις δολοφονίες δύο εργαζόμενων του Ερυθρού Σταυρού και τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στην Υεμένη αυτή την εβδομάδα.

Την Τετάρτη άγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο εργαζομένους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στη βόρεια επαρχία Αμράν. Αργότερα την ίδια ημέρα, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτικού τεμένους στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους στους οικείους και στους φίλους των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από αυτές τις ειδεχθείς ενέργειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δολοφονίες των δύο εργαζομένων στη ΔΕΕΣ ήταν μια από τις λιγοστές επιθέσεις εναντίον μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που καταβάλλουν προσπάθειες για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι τέσσερις στους πέντε πολίτες της Υεμένης —δηλαδή περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι— έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογράμμισαν την ανάγκη να προσαχθούν οι δράστες, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι υποστηρικτές αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών ενεργειών ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε ακόμη.

Η ΔΕΕΣ παρείχε βοήθεια σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην πόλη Άντεν στο νότιο τμήμα της Υεμένης αφότου η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στα τέλη του Μαρτίου.

Η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας είχε ανακοινώσει ότι ανέστειλε προσωρινά τη δραστηριότητά της στο Άντεν έπειτα από μια επίθεση εναντίον εργαζομένων της την 24η Αυγούστου. Όμως η δράση της, η διανομή τροφίμων, νερού και η προσφορά ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, συνεχίζεται στην υπόλοιπη χώρα, τονίζει η ΔΕΕΣ.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.500 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, από τον Μάρτιο ως τα μέσα του Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.