Στο μεθοριακό φυλάκιο Χεγκιεσαλόμ-Νίκελσντορφ στα σύνορα με την Αυστρία έφτασε σήμερα το πρώτο από τα περίπου εκατό λεωφορεία που έχει μισθώσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για να μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μεταδίδει το κρατικό ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Το λεωφορείο μετέφερε περίπου 40 μετανάστες που επιβίβασε από τον δρόμο καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στο μεθοριακό φυλάκιο αυτό με τα πόδια.

Πολλές δεκάδες οχήματα βρίσκονται καθ’ οδόν μετά την αναχώρησή τους από τον σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης, μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας και της Γερμανίας ότι θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουγγαρία παραβλέποντας τους κανόνες της ΕΕ.

Η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι αναμένει πως από 800 ως 1.500 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στο κέντρο υποδοχής της στην πόλη Νίκελσντορφ, στα σύνορα με την Ουγγαρία, μέσα στις επόμενες ώρες.

«Ετοιμάζουμε κρεβάτια, στέγη, τροφή και ζεστά αφεψήματα για αυτούς, και θα υπάρχουν επίσης γιατροί για την περίπτωση που χρειάζονται» περίθαλψη κάποιοι από τους πρόσφυγες, πρόσθεσε εκπρόσωπος της οργάνωσης..

Η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει χθες ότι θα έστελνε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με λεωφορεία στα σύνορα με την Αυστρία, καθώς πλήθη ανθρώπων έσπασαν τον κλοιό μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας και άρχισαν να βαδίζουν προς τα σύνορα.

Η Αυστρία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποδεχθούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τους οποίους η Ουγγαρία εμφανιζόταν αποφασισμένη να προωθήσει στα σύνορά της. Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη εξαιτίας «της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή στα ουγγρικά σύνορα», ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν κατόπιν «συζήτησης» με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα ουγγρικά σύνορα η Αυστρία και η Γερμανία συμφωνούν σε αυτή την περίπτωση για τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων εντός του εδάφους τους», ανέφερε ο Φάιμαν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ χθες, έπειτα από πολλές ημέρες αποκλεισμού, ότι αποδέχθηκε να μετακινηθούν περίπου 100 λεωφορεία προς τα σύνορα με την Αυστρία, όπως επιθυμούσαν περίπου 1.200 πρόσφυγες που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και σε πολλούς άλλους που είχαν συγκεντρωθεί στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης παρότι όλα τα δρομολόγια των τρένων είχαν ακυρωθεί.

Ανεξάρτητα από τη χειρονομία αυτή πάντως, η Βιέννη και το Βερολίνο συνεχίζουν να αναμένουν από την Ουγγαρία «να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τη συνθήκη του Δουβλίνου», η οποία ορίζει το καθεστώς ασύλου στην ΕΕ, διεμήνυσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.