Περισσότερα από 40 άτομα, ανάμεσά τους 33 αστυνομικοί και στρατιώτες και εννέα ένοπλοι, έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και μια «ένοπλη συμμορία», στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, την Ντουσαμπέ, και στην κοντινή πόλη Βαχντάτ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Νωρίτερα, όπως επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, είχαν μεταδοθεί πληροφορίες για 17 αστυνομικούς και στρατιωτικούς νεκρούς σε δύο επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων.

Οι ένοπλοι φέρονται να υποστηρίζουν τον πρώην υφυπουργό Άμυνας, τον υποστράτηγο Αμπντουχαλίμ Ναζαρζόντα, τον οποίο ο Τατζίκος πρόεδρος Εμομάλι Ραχμόν καθαίρεσε διότι του αποδίδονται εγκλήματα η φύση των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη νωρίτερα χθες. Σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας του Τατζικιστάν, πρόκειται για 135 στελέχη μιας αερομεταφερόμενης μονάδας καταδρομέων που είναι πιστά στον Ναζαρζόντα.

Το προσωπικό της 102ης στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας στο έδαφος του Τατζικιστάν τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ενώ έκλεισε και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ντουσαμπέ. Με ανακοίνωση στον ιστότοπό της η τελευταία ανέφερε ότι τα βίαια επεισόδια μπορεί να αποτελούν «προοίμιο και άλλων ενεργειών βίας».

Σύμφωνα βέβαια με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο μετέδωσε επίσης ότι σημειώθηκαν επιθέσεις στο Τατζικιστάν από δυνάμεις πιστές στον υφυπουργό Αμύνης, νεκροί βρέθηκαν οκτώ αστυνομικοί και δύο καταδρομείς.

Η κατάσταση στο Τατζικιστάν, μουσουλμανική χώρα 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, που αποτελεί τη φτωχότερη πρώην σοβιετική δημοκρατία, παραμένει ακόμη ασταθής μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990 (1992-1997) στον οποίο είχαν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες ;άθρωποι.

Το υπουργείο Εσωτερικών επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Ντουσαμπέ και στη Βαχντάτ σε μια «τρομοκρατική οργάνωση» που έκλεψε όπλα και πυρομαχικά και επικεφαλής της οποίας είναι ο Ναζαρζόντα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έξι από τους δράστες των επιθέσεων έχουν συλληφθεί, ενώ ο πρώην υφυπουργός Άμυνας διαφεύγει τη σύλληψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ναζαρζόντα είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Ισλαμικής Αναγέννησης του Τατζικιστάν και πρώην αντάρτης, ο οποίος εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1997.

Ο Ραχμόν, πρώην στέλεχος της σοβιετικής γραφειοκρατίας που επιδεικνύει ελάχιστη ανοχή στους διαφωνούντες, έχει θέσει το κόμμα αυτό στο στόχαστρό του. Είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας και είχε αξιοποιήσει τη ρωσική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση του Τατζικιστάν βρέθηκε σε κατάσταση αμηχανίας νωρίτερα φέτος, όταν ο διοικητής μιας μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού, που είχε εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εμφανιζόμενος σε ένα βίντεο με τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή.

Από πλευράς της η Ρωσία λέει ότι ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στην κεντρική Ασία μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του NATO από το Αφγανιστάν ενώ ο κίνδυνος εξάπλωσης των οπαδών του ΙΚ από τη Συρία και το Ιράκ στην Κεντρασία, εντείνει τους φόβους περί αναταραχής.

Ωστόσο, επικριτές της κυβέρνησης του Τατζικιστάν επισημαίνουν ότι τα σκληρά μέτρα καταστολής εναντίον των ισλαμιστών υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.