Το μεταναστευτικό θα είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή οι πρόεδροι των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

«Την Κυριακή δεν θα συζητήσουμε ούτε για τα κοινωνικά επιδόματα ούτε για ένα μεταναστευτικό νομοσχέδιο», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν σήμερα μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του.

Στη συνάντηση των προέδρων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άγγελα Μέρκελ, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ και του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα συζητηθεί μόνο το θέμα της στέγασης των προσφύγων και των μεταναστών σε ανθρώπινες συνθήκες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνδράμει τα κρατίδια με το ποσό των 3 δισ. ευρώ και να προσφέρει τις μισές από τις 100.000 νέες θέσεις πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό του κρατιδίου της Ρηνανίας- Παλατινάτου Μάλου Ντράιερ, προτεραιότητα έχει η επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου.

Επιπλέον είναι απαραίτητη η οικονομική ελάφρυνση των κοινοτήτων, είτε με την παροχή ενός συγκεκριμένου ποσού ανά αιτούντα άσυλο είτε μέσω της δέσμευσης του ομοσπονδιακού κράτους να αναλάβει το κόστος των μεταναστών από κάποιο χρονικό σημείο και μετά βάσει του νόμου για την παροχή ασύλου.