Εντολή να προφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, ο Γουατεμαλτέκος δικαστής Μιγκέλ Άνχελ Γκάλβες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία για τον ρόλο του στο σκάνδαλο διαφθοράς στα τελωνεία. Ο δικαστής Γκάλβες επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής του πρώην προέδρου.

Η εντολή προφυλάκισης που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, Παρασκευή ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ορίζει ο πρώην πρόεδρος θα μεταχθεί στο κρατητήριο του στρατού Ματαμόρος, στο κέντρο της πρωτεύουσας της κεντροαμερικανικής χώρας.

Η γενική εισαγγελία έχει κάνει γνωστό ότι σχεδιάζει να ασκήσει δίωξη σε βάρος του 64χρονου απόστρατου στρατηγού για σύσταση και συμμορία, δωροληψία και απάτη, ωστόσο δεν του έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες επίσημα.

Οι ακροάσεις θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα χθες, ο Ότο Πέρες Μολίνα παραιτήθηκε από το αξίωμά του και παρουσιάστηκε οικειοθελώς ενώπιον του δικαστηρίου.

Το κοινοβούλιο, σε συνεδρίασή του με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενέκρινε την παραίτηση του Πέρες. Ο αντιπρόεδρος της χώρας Αλεχάντρο Μαλντονάντο θα ασκήσει καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας του Ότο Πέρες Μολίνα, η οποία έληγε τον Ιανουάριο.

Ο Πέρες δήλωσε ότι παραιτήθηκε και παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές ώστε «η Γουατεμάλα να μπορέσει να προχωρήσει και να μην υπάρξει βία και αιματοχυσία».

Στην επιστολή παραίτησής του που έστειλε στο κοινοβούλιο, ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σε βάρος του «με καθαρή συνείδηση».

Ο Πέρες επανέλαβε στην επιστολή του ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πέρες ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση La Linea («η γραμμή»), που αφορά τη δράση ενός κυκλώματος το οποίο επέτρεπε σε εισαγωγικές εταιρείες να μην καταβάλουν δασμούς με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Η είδηση της παραίτησης του Πέρες προκάλεσε ένα ξέσπασμα χαράς σε μια κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, ενώ δεν απομένουν παρά ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Επιτέλους, ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος στην ιστορία της Γουατεμάλας έφυγε», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Καρέρα, ένας 38χρονος δικηγόρος, ανεμίζοντας τη σημαία της Γουατεμάλας που κρατούσε με το ένα χέρι έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του και παράλληλα πατώντας την κόρνα.

Φορώντας σκούρο κοστούμι, ο Πέρες εμφανίστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου όπου οι εισαγγελείς αναπαρήγαγαν αποσπάσματα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο που φέρονται να τον ενοχοποιούν.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Πέρες φέρεται να έλαβε 3,7 εκατ. δολάρια από δωροδοκίες, ενώ η πρώην αντιπρόεδρος Ροξάνα Βαλδέτι έλαβε 3,8 εκατ. δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ότο Πέρες Μολίνα να παραιτηθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον πρώην αντιπρόεδρο Μαλντονάντο στον νέο του ρόλο.

Ο 79χρονος Μαλντονάντο ήταν ως τον Μάιο ένας από τους πέντε δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πριν διαδεχθεί τη Βαλδέτι, την αντιπρόεδρο που παραιτήθηκε και έχει προφυλακιστεί για την ίδια υπόθεση που οδήγησε και τον πρόεδρο Πέρες στην παραίτηση.

«Συγχαίρουμε τον λαό της Γουατεμάλας και τους θεσμούς της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν αυτή την κρίση και συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε την υποστήριξή μας στους δημοκρατικούς και συνταγματικούς θεσμούς της Γουατεμάλας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους.

Ο Πέρες, ο οποίος εξελέγη το 2011 και ανέλαβε καθήκοντα το 2012 υποσχόμενος να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά, δεν είχε δικαίωμα να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει μόνο μία θητεία στην προεδρία.

Οι έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς έχουν επίσης πλήξει το κεντροδεξιό κόμμα LIDER, ο υποψήφιος του οποίου για την προεδρία, ο Μανουέλ Μπαλντισόν, θεωρείτο ο επικρατέστερος με βάση τις δημοσκοπήσεις ως χθες.

Πλέον ο υποψήφιος Τζίμι Μοράλες, ένας γνωστός κωμικός, πέρασε μπροστά συγκεντρώνοντας το 25% των προθέσεων ψήφου, υποσκελίζοντας τον Μπαλντισόν ο οποίος περιορίζεται στο 22,9%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Prodatos.

Η αριστερή υποψήφια Σάντρα Τόρες συγκεντρώνει το 18,4% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που έχει περιθώριο σφάλματος ±3,1%, ενώ περίπου το 18% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσε αναποφάσιστο.

Εάν δεν υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο (απαιτείται το 50% και μια ψήφος) οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την 25η Οκτωβρίου.