Οι πρόεδροι της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ ξεκίνησαν διπλωματική επίθεση με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Τα Βαλκάνια μπορούν ταχύτερα στην ΕΕ, αλλιώς θα αποσταθεροποιηθούν» η διαπίστωση αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας παρέδωσαν, την περασμένη εβδομάδα, κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητούν ενισχυμένη δράση της ΕΕ στην περιοχή και τονίζουν ότι αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική στη σημερινή κατάσταση κρίσης.

«Με την καθυστέρηση της διαδικασίας διεύρυνσης, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις τρέχουσες προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας, τα Δυτικά Βαλκάνια αποσταθεροποιούνται ακόμη περισσότερο», αναφέρεται σε απόσπασμα της επιστολής προς τον κ. Τουσκ, το οποίο παρατίθεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι οι κ.κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς και Πάχορ πρότειναν να διεξαχθεί σύντομα κοινή συνάντηση των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στη Διαδικασία Μπρντο – Μπριούνι και των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.