Με πόρους από το Ταμείο για την Εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν η Κροατία προχωρά στην ανέγερση κέντρων για την υποδοχή προσφύγων στο νησί Τρίλι, στις δαλματικές ακτές και στο δήμο Τοβάρνικ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς.

Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων θα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων το καθένα.

«Η ανέγερση των κέντρων άρχισε μόλις λάβαμε τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους» είπε ο Όστογιτς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι με τις εγκαταστάσεις αυτές δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα με τα κύματα προσφύγων.

Ερωτηθείς πόσο καιρό οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να μείνουν εκεί, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας απάντησε για όσο διάστημα είναι αναγκαίο ή έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η Κροατία αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τους 550 που πρόκειται να φθάσουν στη χώρα, ο κ. Όστογιτς είπε ότι δεν παρατήρησε αύξηση του αριθμού των προσφύγων.

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κροατία πρέπει να δεχθεί και να διασφαλίσει τη στέγαση, τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη 550 μεταναστών.

«Όλοι μιλούν για κύμα προσφύγων που διέρχεται από την Κροατία, αλλά δεν υπάρχει κανείς εδώ ακόμα» είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν στην Κροατία φέτος, μέσω των συνόρων με τη Σερβία, ήταν μειωμένος κατά 77% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014.