Αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και τις συντάξεις, μέχρι το τέλος του 2017, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να διακοπεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να βιώσουν μια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, διότι τα επίπεδα του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά (ο ετήσιος πληθωρισμός είναι κάτω από 1,5%).

Δήλωσε δε περήφανος για την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Σερβία, σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκαν θετικά αποτελέσματα στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ, με αφορμή τη δεύτερη αξιολόγηση της τριετούς συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα με τη Σερβία, ανακοίνωσε πως το α’ εξάμηνο του 2015, η Σερβία κατέγραψε -μεταξύ άλλων- έλλειμμα μικρότερο σε σχέση με το προβλεπόμενο. Η εξέλιξη της πορείας του ελλείμματος επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της επιτάχυνσης της είσπραξης εσόδων.

Εξάλλου, το ΔΝΤ σημείωσε ότι την ίδια περίοδο καταγράφηκε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη συλλογή φόρων και άλλων πληρωμών στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, την επόμενη περίοδο η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες εταιρείες.