Η ισπανική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στο πατρικό σπίτι του νεαρού Μαροκινού που αφοπλίστηκε από τους επιβάτες ενός τρένου Thalys τον περασμένο μήνα και τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες στις οποίες αστυνομικοί αποχωρούν από το κτίριο κουβαλώντας μαζί τους διάφορα αντικείμενα μέσα σε χαρτοκιβώτια.

Λίγο αργότερα οι γονείς του Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, 26 ετών, ο οποίος κρατείται μετά την επίθεση στην υπερταχεία που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, επιβιβάστηκαν σε ένα περιπολικό και οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Αλγεθίρας. Μια αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι το ζεύγος πήγε εθελοντικά στο τμήμα για να δώσει κατάθεση και κανείς από τους δύο δεν έχει συλληφθεί.

Περίπου δώδεκα αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μετέβησαν στο σπίτι της οικογένειας στη φτωχογειτονιά Ελ Σαλαντίγιο και κατέσχεσαν διάφορα αντικείμενα.

Ο Χαζάνι, που ήταν οπλισμένος με ένα κοπίδι, ένα πιστόλι και ένα αυτόματο τύπου Καλάσνικοφ, αφοπλίστηκε από τους επιβάτες του τρένου μεταξύ των οποίων ήταν και δύο Αμερικανοί στρατιώτες που περνούσαν τις διακοπές τους στην Ευρώπη. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Χαζάνι ότι σχεδίαζε ληστεία και όχι τρομοκρατική επίθεση.

Ο νεαρός Μαροκινός ζούσε με τους γονείς του στην πόλη Αλγεθίρας μέχρι που έφυγε για τη Γαλλία το 2014. Οι ισπανικές αρχές πιστεύουν ότι ταξίδεψε επίσης στη Συρία. Ο πατέρας του, ο 64χρονος Μοχάμεντ που είναι ρακοσυλλέκτης, είπε στην εφημερίδα Ελ Μούντο ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως ο γιος του είναι τρομοκράτης. “Δεν ήμουν στο τρένο αλλά δεν νομίζω ότι είναι ικανός για κάτι τέτοιο”, τόνισε. Διευκρίνισε ότι δεν είχε μιλήσει μαζί του αφότου έφυγε από την Αλγεθίρας το 2014 αλλά η σύζυγός του, η Ζαχάρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γιο της πριν από περίπου έναν μήνα.