Η ουκρανική αστυνομία άφησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ελεύθερους τους 13 από τους 31 υπόπτους που συνέλαβε κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν χθες έξω από το κοινοβούλιο στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Ζόριαν Σκίριακ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ εθνικιστών και της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών μετά την υιοθέτηση σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου που προβλέπει τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές, προκαλώντας τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό δεκάδων.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ίδιος σημείωσε ότι 18 ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση και ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο διαδηλωτής που πιστεύεται ότι πέταξε μια χειροβομβίδα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο, ο άνδρας που είναι ύποπτος για την έκρηξη είχε υπηρετήσει σε τάγμα εθελοντών.

Αυτοί οι 13 αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας, πρόσθεσε. «Όλα τα υλικά συλλέγονται και αναλύονται. Ο θάνατος του μέλους της Εθνοφρουράς και ο τραυματισμός σχεδόν 130 αξιωματικών δεν θα μείνει ατιμώρητος», υπογράμμισε.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα αίτια των συγκρούσεων.

Οι ουκρανικές αρχές συμφώνησαν να παραχωρήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ. Αυτή προβλέπει την υιοθέτηση πριν από το τέλος του 2015 τροποποιήσεων στο ουκρανικό σύνταγμα.