Τέσσερα τρένα στα οποία επιβαίνουν πολλοί πρόσφυγες διέσχισαν σήμερα τα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Νωρίτερα, οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι είχαν αναφέρει ότι ένα από τα τρένα που είχε ακινητοποιηθεί στη μεθοριακή πόλη Χεγκιεσαλόμ, στην πλευρά της Ουγγαρίας, ήταν υπερφορτωμένο και για λόγους ασφαλείας του απαγόρευσαν να συνεχίσει την πορεία του. Ορισμένοι από τους επιβάτες του κατέβηκαν ενώ στο μεταξύ σταμάτησε στα σύνορα και ένα δεύτερο τρένο.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας από τη Βιένη διευκρίνισε ότι οι αυστριακές αρχές ήθελαν να ελέγξουν αν κάποιοι από τους μετανάστες που επέβαιναν στα τρένα είχαν ήδη ζητήσει άσυλο στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία, οι μετανάστες στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος στην Αυστρία θα μπορούν να μείνουν στη χώρα για δύο εβδομάδες, μέχρι να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν άσυλο. Όσοι δεν το πράξουν θα σταλούν πίσω στη χώρα από την οποία προήλθαν.

Νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε τρένα στη Βουδαπέστη με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι περισσότεροι από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που μπήκαν στην Ουγγαρία από τα Βαλκάνια φέτος το καλοκαίρι στοχεύουν να φτάσουν σε πλουσιότερες χώρες, όπως στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Οι ουγγρικές αρχές τους επέτρεψαν να επιβιβαστούν στις αμαξοστοιχίες αφού δεκάδες από αυτούς διαμαρτυρήθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι έχουν αποκλειστεί στον σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας.